Smet lanceert vernieuwingsproject in concentratiescholen

© brusselnieuws.be
17/12/2012
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) heeft maandag een proefproject gelanceerd om de leerprestaties in concentratiescholen op te drijven. De komende vijf jaar wordt er vier miljoen euro in geïnvesteerd.

Het project Innoveren en Excelleren in Onderwijs (PIEO) wordt gelanceerd in dertien basisscholen, waarvan drie in Brussel. De andere scholen liggen in Antwerpen, Gent en de Limburgse mijnstreek. De scholen, allemaal met minstens 75 procent GOK-leerlingen, meldden zich vrijwillig aan voor het project.

Acht zogenaamde innovatiecoaches zullen de scholen begeleiden bij het bedenken van nieuwe methodes om de leerprestaties en het welbevinden van vooral allochtone leerlingen te verhogen. Ze zullen ook samenwerken met begeleidingsdiensten en lokale besturen. Een procesmanager moet het geheel beheren. Er werd uitdrukkelijk gekozen om geen extra geld of omkadering te geven, maar in te zetten op vernieuwing.

Het project werd deels geïnspireerd door de aanpak in Rotterdam, dat ook te kampen heeft met concentratiescholen.

PIEO zal vijf jaar duren en vier miljoen euro kosten. Succesvolle nieuwe methodes kunnen daarna overgenomen worden in andere Vlaamse scholen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni