De Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) heeft maandag een gesprek gehad met minister-president Charles Picqué (PS). Het voorstel van Pascal Smet om het Brussels gewest een nieuw statuut te geven, schoot bij Picqué in het verkeerde keelgat.

Brussel is geen gewest zei Pascal Smet, maar een stad. "Brussel is misschien institutioneel een gewest, maar sociaal-economisch is Brussel een stad." Smet pleitte voor een financiering vanuit Vlaanderen en Wallonië, die dan mee zeggenschap moeten krijgen over de hoofdstad. "Ik wil een autonoom Brussel, maar ook een Brussel dat geld krijgt en contracten afsluit met Vlaanderen en Wallonië."

Maar hij blijft erbij dat de structuur van Brussel moet worden aangepast om het gewest sterker te maken. "Ik heb er enkel op gewezen dat men met de klassieke geweststructuren telkens op grenzen stuit en dat we die moeten overstijgen," zegt Smet. Dat kan door bijvoorbeeld Vlaanderen en Wallonië een contract met Brussel te laten sluiten.

Tegelijk moet Brussel voor Smet orde op zaken stellen, door onder andere te sleutelen aan de structuur van negentien gemeenten. Daar kwam veel reactie op. Binnen de MR werd zelfs het ontslag van Smet gevraagd.

Het kabinet van Picqué wou weinig commentaar kwijt over het gesprek. "Het gesprek was constructief," liet de minister-president weten. "Maar ik distantieer me volledig van deze uitspraak." Daarmee lijkt het incident van de baan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni