Spoorstaking: NMBS raadt reiziger aan niet enkel op de trein te vertrouwen

FVDE
© brusselnieuws.be
04/01/2016

De staking bij het spoor, die dinsdagavond start, zal onder meer in Brussel het treinverkeer danig verstoren. De NMBS adviseert reizigers alvast om van dinsdagavond 22.00 uur tot en met donderdag niet enkel op de trein te vertrouwen om zich te verplaatsen. De NMBS belooft er alles aan te zullen doen "om het verkeer doorheen de hoofdstad zo vlot mogelijk te laten verlopen".

De staking begint dinsdagavond om 22u, en eindigt 48 uur later. De staking gaat uit van de Franstalige spoorvakbonden CGSP Cheminots en CSC-Transcom.

De bonden gaven federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) tot zondagavond de tijd om een duidelijk signaal te geven. Dat is er niet gekomen, en dus gaat de staking door. Het dispuut gaat over de statutaire tewerkstelling bij de NMBS. De bonden eisen dat die behouden blijft.

Vlaamse militanten
De Vlaamse vakbonden doen niet mee, omdat ze willen overleggen met de regering. Die wil een bemiddelaar sturen, maar alleen als er niet gestaakt wordt. Maar mogelijk zullen ook Vlaamse militanten zich bij de staking aansluiten, want ook zij zijn door de stakingsaanzegging gedekt.

Of de kleine machinistenbond ASTB zal deelnemen, staat ook nog niet vast. Zij raadplegen hun achterban, zo verklaarde de bond zondagavond op zijn Facebook-pagina.

Examenperiode
Begin februari volgt er opnieuw een staking. Die was eigenlijk voorzien voor 21, 22 en 23 januari, maar is uitgesteld op vraag van de studenten vanwege de examenperiode.

Het is nog onduidelijk hoe zwaar de impact van de staking zal zijn, maar volgens reizigersorganisatie TreinTramBus kan er zeker hinder verwacht worden in Brussel. Dat geldt bijvoorbeeld voor treinen die vanuit Wallonië naar Brussel rijden, zoals de belangrijke lijn Luik-Brussel-Oostende.

En de impact kan nog verder reiken. Als het spoorwegpersoneel in Brussel, bijvoorbeeld in de seinhuizen, deelneemt aan de staking, kan het treinverkeer in Brussel volledig lamgelegd worden. Zo is het mogelijk dat een trein vanuit bijvoorbeeld West-Vlaanderen niet verder rijdt dan Gent in plaats van door te rijden naar Brussel.

TreinTramBus raadt reizigers aan om zich zo goed mogelijk vooraf te informeren. De organisatie apprecieert wel de beslissing van de Vlaamse spoorbonden om niet mee te staken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni