Sportarts: 'Niet buiten sporten in de stad'

© brusselnieuws.be
14/09/2011
Sportarts Chris Goossens waarschuwt tegen buiten sporten in de stad. Goossens kreeg enkele jaren geleden zelf gezondheidsproblemen, volgens hem een rechtstreeks gevolg van jarenlang joggen en fietsen in vervuilde stadslucht.

"Sport in de stad is gevaarlijk", zei Goossens dinsdagavond op een persconferentie van de Antwerpse actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal. Zelf jogde en fietste hij twintig jaar lang intensief in de omgeving van zijn woonplaats Aartselaar, dicht bij de A12. Drie jaar geleden ontwikkelde hij klachten aan het zenuwstelsel. "Er bleken zes à zeven zware metalen in extreem hoge waarden in mijn bloed voor te komen. Ongeveer 70 keer te veel lood, 75 keer te veel kwik en 30 keer te veel cadmium," zegt Goossens.

Volgens de sportarts is dat het rechtstreekse gevolg van luchtvervuiling door het drukke verkeer in combinatie met intensief sporten. "Bij sporten adem je dieper dan normaal en nemen je longblaasjes het fijn stof razendsnel op."

"Wat is de zin van een rookverbod als we stoffen inademen die tien keer giftiger zijn?" vraagt Goossens zich nog af. Hij benadrukt wel dat buiten sporten nog altijd gezonder is dan helemaal niet sporten.

Een landelijk probleem
Volgens Goossens is luchtvervuiling een landelijk probleem. "Eigenlijk is heel het land een zwarte vlek op de luchtvervuilingskaart, onder andere door de nabijheid van het Duitse Ruhrgebied," zegt de arts aan brusselnieuws.be. "Maar de grootsteden met hun drukke verkeer doen het natuurlijk nog slechter. Op de Ring rond Brussel staan elke dag duizenden auto's in de file. Logisch dat de luchtkwaliteit in het Gewest belabberd is."

Een oplossing ziet hij niet meteen. "We nemen allemaal graag de auto, ikzelf inbegrepen. Misschien brengen elektrische wagens soelaas?"

Slecht voor het hart
Dat luchtvervuiling de gezondheid aantast, is niet nieuw. Studies wezen al uit dat fijn stof het hart en de bloedvaten aantast. Vervuiling veroorzaakt ook astma's, longziekten en allergieën en ondermijnt het immuunsysteem.

Onlangs wees een studie van het netwerk van leefmilieuorganisaties Aphekom uit dat de gemiddelde dertigplusser in Brussel zeven maanden minder lang leeft omdat het Brussels Gewest de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) omtrent fijn stof niet haalt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni