Springlevende nostalgie tijdens de Weik van 't Brussels

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
15/04/2010
De Weik van 't Brussels, die al voor de zevende keer plaatsvindt, groeit van jaar tot jaar. En het moet gezegd: het programma oogt bijzonder aantrekkelijk. Een aanrader voor alle aangespoelde Brusselaars - van Hasselt tot Oostende - die het Nederlands machtig zijn en nieuwsgierig zijn naar de Brusselse variant. Een selectieve vooruitblik.

De Weik van 't Brussels begint op zaterdagavond 17 april met een nieuwe opvoering van het Brussels Volkstejoêter: Crème au beurre van de Antwerpse Katelijne Damen. Het theaterstuk werd in het Brussels vertaald ('verbrusseld', heet dat in het jargon) door Robert Delathouwer. Het stuk speelt zich af in een danscafé waar singles op zoek zijn naar liefde, vriendschap, seks of gewoon vertier. Nin en Jo­siane, twee boezemvriendinnen, roddelen er lustig op los. Tot er een knapperd de zaal binnengewaaid komt. Met Gaby Geysens, Gertjie Bryssinck en Robert Delathouwer himself (www.beeteevee.be) .

Benevens theater zit er ook (letterlijk) veel muziek in deze dialectweek, die niet voor niets met een vette knipoog werd omgedoopt tot 'En avant la musique' . Een greep uit het aanbod: Brussels stamenei ( blues met De Braave Joenges), Zinge in et Brussels (met de folkgroep Emballage Kado), 'Et Brussels klachteleed' (opvoering van het 'Klachtenlied' op het Sint-Katelijneplein), Rock & pop in et Brussels ( mè Jeroen Camerlynck van De Fanfaar) en als hoogtepunt De Pajot in 't Brussels : een driegangendiner met optredens van het Brussels Volkstejoêter en Johan Verminnen voor 60 euro.

Voorts zijn er ook nog een Brussels dictee, Et urke dialekt ( toêlles met de emeritus hoogleraar Sera de Vriendt), literair salon met Jan Hautekiet en Johan Verminnen, rondleidingen met Jef De Keyser en Sonja De Smedt, de presentatie van een boek met Brusselse haiku's enzovoort. En uiteraard mag het Keekefrettersfiest niet ontbreken.

Het grote voordeel van bovenstaande activiteiten is dat je je luie zetel uit moet en dat je tussen goedlachse, vriendelijke mensen terechtkomt; dat menen we althans te mogen opmaken uit de grote opkomst voor de voorstelling van de Weik, waar streektaalcoördinator Geert Dehaes er binnen de kortste keren de ambiance in kreeg.

Ook onze collega's van FM Brussel en tvbrussel doen tijdens de dialectweek hun best. FM Brussel zendt op maandag 19 april een hele dag in het dialect uit (met onder meer Dani Klein, Robert Esselinckx en Jari Demeulemeester). Tvbrussel zendt het toneelstuk Raaie of vraaie uit op zondag 2 mei, dat is de laatste dag van de week van het Brusselse dialect. Tvbrussel brengt ook een week lang Brusselse stadsverhalen. Om naar uit te kijken.

:: Meer op www.ara-vzw.be. Reserveren kan maandag en vrijdag tussen 8 en 11 uur en woensdag tussen 19 en 21 uur op 02-524.60.95

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni