Gevangenis Haren

De gemeenteraad van de stad Brussel heeft maandagavond unaniem het plan voor de verlegging van de Keelbeekweg verworpen. Daardoor kan de Regie der Gebouwen geen stedenbouwkundige vergunning krijgen voor de bouw van de megagevangenis in Haren.


"Haren is niet de vuilnisbak van Brussel", trad burgemeester Yvan Mayeur (PS) zijn gemeenteraadsleden bij. Alle partijen, ook degene die in de federale meerderheid zetelen, stemden tegen de verlegging van het pad dat de toekomstige gevangenissite doorkruist.

Verschillende gemeenteraadsleden gaven aan dat hun stem gelinkt is aan het ontbreken van compensaties voor de stad Brussel of de inwoners van deelgemeente Haren. Open VLD-gemeenteraadslid Dominique De Backer zei dat die tegemoet moesten komen aan de noden van de Harenaars op sociocultureel vlak.

Mayeur verwees naar de lamentabele staat van het Justitiepaleis, dat eigendom is van de federale overheid. Hij bevestigde ook dat de Stad geïnteresseerd is in de aankoop van het Klein Kasteeltje, dat momenteel dienst doet als opvangcentrum voor asielzoekers. Maar omdat hij daarvoor onder de vorige regering al een toezegging zou gekregen hebben van toenmalig minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD), ziet Mayeur deze onderhandeling los van de compensatie voor de gevangenis van Haren.

Het comité Haren, dat gekant is tegen de komst van de gevangenis, juicht de beslissing van de gemeenteraad toe. "Toch zullen eventuele compensaties weinig veranderen als het project er in haar volle omvang komt", zegt voorzitter Laurent Moulin.

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren, Samenleving, Nieuwe gevangenis Haren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni