Stad Brussel spoort niet-Belgen aan om te stemmen

© FM Brussel
18/05/2006
Brussel-Stad start met een campagne om niet-Belgen uit te leggen op welke manier zij hun stem kunnen uitbrengen tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. De campagne moet deze mensen eveneens aansporen om de stap te zetten want toch nog toe hebben slechts weinig niet-Belgen zich ingeschreven op een stemlijst.

Niet-Belgen die bij de komende verkiezingen willen stemmen, moeten zich daarvoor eerst inschrijven op een stemlijst. In het hele Brusselse Gewest heeft echter slechts 0,11 procent van de niet-Europese burgers dat gedaan. Bij burgers uit de Europese Unie is dat zeven procent. Dat bleek uit cijfers die vorige week werden vrijgegeven.

Kwart van kiezers
In de stad Brussel alleen gaat het om een kwart van alle kiezers, in totaal bijna 27.000 kiezers. Daarvan komen 19.000 mensen uit de Europese Unie en ruim 7.000 van buiten de Europese Unie. Bij deze laatste groep vormen de Marokkanen de grootste groep, bij de EU-burgers zijn dat de Fransen en de Italianen. Amper 3,5 procent van de kiesgerechtigde niet-Belgen kiest in Brussel voor het Nederlands als voertaal met de stad. Voor de Nederlandstalige partijen is dat niet onbelangrijk.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2000 mochten voor het eerst ook EU-burgers naar de stembus gaan. Ook toen was hun opkomst gering.

Campagne voor extra stemmen
Een campagne van Brussel-Stad moet nu uitleggen hoe de procedure juist werkt en niet-Belgen aansporen om deel te nemen. Dat is de taak van de lokale besturen, maar als PS'er en groot voorvechter van het stemrecht voor vreemdelingen, ziet burgemeester Freddy Thielemans nog andere redenen. "Wij vinden het belangrijk dat de wet goed wordt toegepast. De mogelijkheden en de weg die gevolgd moet worden om te kunnen stemmen, moet goed worden uitgelegd en dat is een van de taken van de burgemeester. Daarnaast zijn we er eveneens van overtuigd dat dit een fantastische les voor de democratie is, niet alleen naar de leden van de EU toe, maar ook naar de inwoners van Brussel die van buiten de EU komen."

Om de laatste buitenlandse Brusselaars over de streep te trekken, voegt burgemeester Thielemans er nog een belangrijke mededeling aan toe. "Mensen moeten weten dat ze hun eigen rechten in hun eigen land helemaal niet verliezen door hier te stemmen. Ze mogen bij ons stemmen. Een maal ze ingeschreven zijn, moeten ze ook gaan stemmen. Maar in hun eigen land mogen ze ook nog steeds gaan stemmen."

De campagne van de stad Brussel bestaat uit een brief met uitleg en een inschrijvingsformulier die bij elke kiesgerechtigde niet-Belg in de brievenbus zal vallen. Daarnaast is er nog een groen telefoonnummer voor vragen en een website met uitleg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni