© Bart Dewaele

Stad haalt Winterpret en Brussel Bad uit Visitbrussels

© brusselnieuws.be
10/02/2012
Het toerismebureau voor Brussel Visitbrussels zal niet langer de evenementen Winterpret en Brussel Bad organiseren. De toeristische sector is niet te spreken over het manoeuvre en spreekt van politieke spelletjes. "Interne keuken," zegt het kabinet van schepen voor Toerisme Close (PS).

Visitbrussels is de Brusselse dienst voor Toerisme waarin alle spelers op vlak van toerisme betrokken zijn, zoals Toerisme Vlaanderen, Wallonie-Bruxelles Tourisme en de stad Brussel. Dat bureau is niet langer verantwoordelijk voor de organisatie van de evenementen Winterpret en Brussel Bad. De Stad voegt het beheer bij Brussels Expo aan de Heizel. Dat melden de Brussels Hotel Association (BHA) en de Brusselse ondernemersvereniging BECI. Visitbrussels en de stad Brussel bevestigen het nieuws aan brusselnieuws.be.

BHA en BECI zijn verontrust over de beslissing. "De vereniging VisitBrussels is unaniem erkend, de strategie werpt vruchten af. Brussel als toeristische trekpleister heeft aan credibiliteit gewonnen. Waarom dan een nieuwe afdeling oprichten en beide organisaties laten concurreren in een regio met 1,2 miljoen inwoners? Onbegrijpelijk dat net nu Brussel de kans heeft haar eigen lot in handen te nemen, men wil gaan verdelen."

BHA en BECI wijzen erop dat de regionalisering van het toerisme net bedoeld was om van Brussel een uniek en coherent merk te maken. "Cruciaal voor een sector die zowat 50.000 directe en indirecte banen vertegenwoordigt. Maar als de regionalisering van het toerisme de versnippering van de verantwoordelijkheden tot gevolg heeft, dan zijn we de verkeerde weg ingeslagen. De toeristische diensten in de buurlanden wrijven zich alvast in de handen."

Politieke spelletjes
Beide verenigingen vermoeden dat er politieke redenen zijn voor de verschuiving. "Zou het kunnen dat in de aanloop naar de verkiezingen de kleine politieke spelletjes voorrang krijgen op strategische visie, algemeen belang en jobcreatie?" Schepen van Toerisme Philippe Close (PS) stopt immers eind 2012 als voorzitter. Bovendien moet toerisme een gewestelijke bevoegdheid worden volgens het Brusselakkoord, maar daarover staat nog niet veel op papier.

"BECI en BHA overdrijven," zegt Perrine Marchal, woordvoerster van schepen voor Toerisme Philippe Close. "Visitbrussels blijft gewoon de promotie doen, maar de organisatie en het beheer gaat inderdaad richting Heizel. Dat vonden we logischer, ook gezien de ontwikkeling van het Neoproject. Dat moet trouwens onze strategie worden: Visitbrussels voornamelijk als promotiedienst, minder als organisator."

Op die manier blijven twee van de belangrijkste toeristische evenementen wel in handen van de Stad in plaats van het Gewest. "Maar het zijn ook evenementen van de Stad," benadrukt Marchal. "Ze zijn nooit van het Gewest geweest. En deze hervorming is interne keuken: geen toerist zal het verschil merken."

Met het aftreden van Close als voorzitter heeft de beslissing volgens de woordvoerster niets te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni