Stadsverenigingen tegen kantoortorens aan Zuidstation

© brusselnieuws.be
22/11/2010
Anderlecht en Sint-Gillis buigen zich deze week over de opheffing van verschillende Bijzondere Bestemmingsplannen (BBP). Zo willen ze de weg vrijmaken voor nieuwe kantoortorens aan het Zuidstation. Onaanvaardbaar in tijden van kantoorleegstand en woningnood, vinden onder meer Bral, Arau en Inter-environnement.

Atenor en CFE plannen vlakbij de Eurostarterminal van het Zuidstation een gemengd complex van 100.000 vierkante meter. Het zogenaamde project Victor zou in de eerste plaats een nieuwe kantoorcluster worden met daarnaast ook ongeveer 10.000 vierkanten meter winkels en woningen op de grens van Anderlecht en Sint-Gillis. Voor het ontwerp doen de promotoren onder meer een beroep op Christian De Portzamparc.

Extra kantoorruimte is echter niet toegelaten door de BBP's voor de buurt. Die zijn in de jaren 1990 in het leven geroepen door de twee betrokken gemeenten in een poging om de vastgoedspeculatie rond het Zuidstation te beperken. Om het project Victor vrije baan te geven, willen beide gemeenten de beperkende BBP's nu opheffen. De Brusselse raad voor het Leefmilieu (Bral), Arau, Interenvironnement Bruxelles (IEB) en verschillende wijkcomités steigeren bij dat idee.

"De BBP's gaven al duidelijk meer ruimte voor kantoorontwikkelingen dan voor woningen. Een volledige opheffing zal de zaak nu alleen nog erger maken, " schrijven ze in een gemeenschappelijk persbericht. De BBP's legden een maximum aantal vierkante meter potentieel te realiseren kantoren op. Die grens is ondertussen bereikt. Als de BBP's sneuvelen, valt ook de hoogtebeperking (gelijkvloers + acht) weg.

Leegstand door verhuis
Hoewel er quasi geen leegstand meer is in de Zuidwijk, is daar in de ogen van de verenigingen geen plaats voor nieuwe kantoren. "In het recente verleden zijn er al 300.000 vierkante meter kantoren bijgekomen. Die zijn overwegend ingenomen door overheidsinstellingen zoals de RSZ en de FOD Volksgezondheid, of bedrijven die voordien ergens anders in het gewest gevestigd waren, zoals Swiss Life en Groep S. Hun komst naar de Zuidwijk leidde dus tot leegstand op andere plaatsen."

Naast een maximale kantooroppervlakte voorzien de BBP's ook een minimum van 10.000 vierkante meter woningen. Die zijn tot nu toe echter nooit gerealiseerd. "Niemand betwist nog dat er in Brussel zeker 50.000 nieuwe woningen nodig zijn tegen 2020. Voor ons nog een reden te meer om de BBP's met hun wettelijke verplichting voor de bouw van woningen zeker te behouden. Het BBP is namelijk het enige middel om dit af te dwingen, gezien de grond privé-eigendom is."

Bral en co vinden het "onaanvaardbaar dat in een periode van een overaanbod aan kantoren en een dringende nood aan bijkomende woningen de administratieve functie zou primeren boven huisvesting. Wij vragen dat de BBP's behouden blijven. In elk geval tot het masterplan voor de Zuidwijk afgewerkt is en aan openbaar onderzoek wordt onderworpen. En tot het nieuwe, duurzame gewestelijk ontwikkelingsplan is goedgekeurd door de regering en nieuwe bestemmingsplannen zijn uitgewerkt om dit gewestelijk plan uit te voeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni