Steeds meer Greeters ontvangen toeristen

GDC
© brusselnieuws.be
25/07/2012
De Brussels Greeters, die toeristen vrijwillig een andere kant van Brussel leren kennen, winnen aan populariteit. Het laatste jaar werden er 650 bezoekers rondgeleid door gewone Brusselaars, die ver van de toeristenmassa blijven.

Het Brusselse Greetersnetwerk is ondertussen ruim twee jaar oud. Het systeem is eenvoudig: een gewone Brusselaar met een passie voor de stad geeft toeristen vrijwillig een gepersonaliseerde rondleiding - al spreekt het netwerk liever van een "ontmoeting" of "ervaring".

De toeristen dienen zowat twee weken voor hun aankomst een online aanvraag in, waarin ze vertellen over hun interesses, taalkennis en de grootte van hun groep. Daaraan wordt dan een greeter gekoppeld met een gelijkaardig profiel: een modefanaat of een natuurliefhebber, bijvoorbeeld.

"We draaien erg goed, we krijgen steeds meer aanvragen van toeristen die door een greeter opgevangen willen worden", zegt Emilie Herssens van Brussels Greeters. Dat zijn niet enkel de klassieke toeristen, maar ook bijvoorbeeld net aangekomen Erasmusstudenten, congresgangers of teambuilders.

Verborgen parels
Het laatste jaar ontdekten 650 groepjes bezoekers de stad met een greeter, en zijn er zowat 80 vrijwilligers ingeschreven om hen te ontvangen, blijkt uit navraag door brusselnieuws.be. Vorig jaar waren er nog maar een dertigtal greeters. De vrijwilligers wonen zowat overal in de stad en zijn van alle leeftijden, al zijn de dertigers in de meerderheid. 38 procent heeft het Nederlands als moedertaal.

"Ik hou van ons stedelijk erfgoed en van de diversiteit van de Brusselse wijken", motiveert greeter Jacqueline haar deelname. "Brussel is een stad die zich niet meteen blootgeeft maar wel overloopt van de pareltjes. Als greeter kan ik de stad waarin ik leef delen met bezoekers, terwijl ze de stad anders nooit zouden leren kennen. Als ik zelf in het buitenland ben, zoek ik zelf ook naar verborgen plekjes en persoonlijk contact met locals."

Niet alleen de greeters, ook de bezoekers zijn erg divers. "Ze komen uit 35 verschillende landen, uit de 5 continenten", vertelt Herssens. "Fransen, Belgen en Spanjaarden vormen de grootste groep." Maar ook Russen en Duitsers blijken goede klanten.

Ver van de massa
De greeter blijft dus weg van bekende musea en de Grote Markt, maar toont zijn of haar persoonlijke favorieten in Brussel. En dat valt bij veel toeristen in de smaak. "We bleven ver van de massa en hebben rommelmarktjes bezocht, verse vis gegeten in een klein restaurantje, en het was vooral aangenaam om plezier te maken met mijn greeter", reageert toeriste Elisa op Facebook.

De Brusselse Greeters hebben hun actieterrein ondertussen al uitgebreid naar Namen, Charleroi en Bergen.



Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni