Rik Vanbeveren en Filip Fierens en Julie Parking C

Strombeekse wijk zet zich schrap tegen stadion op parking C

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
01/10/2014

Nu de plannen van stad Brussel en het gewest voor een nieuw stadion op parking C concreter worden, groeit de onrust en het gemor in de Treft, de Grimbergse wijk die grenst aan de betonvlakte. “Hoe dit beslist wordt, is schandalig, een democratie onwaardig.”

W einigen in Brussel, maar ook in Grimbergen, kennen de Treft. De wijk ligt ingeklemd tussen de A12, de Ring en de Romeinsesteenweg. De bekendste naam in de buurt is de multinational Procter & Gamble, die hier zijn grootste R&D-centrum van Europa heeft.
Voor het overige bestaat de Treft uit zes straten met een mix van oude villaatjes en eenvoudige rijhuizen. Middenin de wijk, op de plek waar vroeger een lommerrijke tennisclub lag, werd enkele jaren geleden een moderne verkaveling neergeplant. Ook nu zijn er projectontwikkelaars aan het werk.

Overlast
De Treft behoort tot het gehucht Bever, dat in 1810 samensmolt met Strombeek. Rond 1900 werd Bever echter fysiek van Strombeek afgesneden door de aanleg van de brede Meiselaan, de latere A12. In 1977 werd Strombeek-Bever deel van Grimbergen.

Armand Vanden Broeck (76) woont al zijn hele leven in de Gentsestraat. “Toen ik kind was, was het hier in de wijde omtrek landbouwgebied. De meeste landerijen waren eigendom van graaf de Villegas de Clercamp. Mijn vader had zijn eigen bloemenbedrijf.” Toen de expo van 1958 in zicht kwam, werd een eerste stuk van de latere grote Ring aangelegd en ook parking C. De graaf werd deels onteigend, net zoals Vanden Broecks vader, die zijn bloemenbedrijf naar de Belgische staat zag gaan. Hoe het parkeerterrein later in handen kwam van stad Brussel, is niet duidelijk. “Wellicht door toedoen van Vanden Boeynants.”

Philippe Fierens woont nog niet zo lang in de buurt. Het jonge gezin verhuisde in 2007 naar de Treft, dichtbij de Ring, die in de jaren 1970 voltooid werd, en dichtbij parking C. “Nu staat de parking zo’n acht weken per jaar vol. Als er grote beurzen zijn is er veel overlast in onze straten. Het parkeren is nog niet beperkt of betalend. Velen laten hun auto hier achter om zo 5 euro uit te sparen. Maar ik wil daar niet over klagen want dat wist ik toen ik hier kwam wonen.”

‘Niet de privé’
Maar Fierens wist niet dat Brussel kort na zijn aankomst allerlei projecten in de buurt zou ontwikkelen. Om te beginnen Neo, een gigantisch shoppingcenter met 750 woningen, voorts de concertzaal Paleis 12 en nu ook nog eens een stadion voor 50.000 personen. “Dit wordt het entertainmentkwartier van Brussel.”

De huidige capaciteit van parking C – 10.000 auto’s – blijft in principe behouden. De auto’s gaan onder de grond of in een toren. Maar het probleem is volgens Fierens dat iedereen op parking C rekent. “Het wordt de parking van zowel de grote beurzen als van Neo, van Paleis 12 en van het stadion. Om rendabel te zijn moeten in dat nieuwe stadion jaarlijks 70 à 80 evenementen voor 50.000 man georganiseerd worden. Dat is telkens een nocturne van het Autosalon.”

Fierens voorspelt dat de buurt volledig zal dichtslibben. “Er is hier nauwelijks openbaar vervoer. Iedereen komt dus met de auto. En de Romeinsesteenweg en de Ring zitten nu al altijd vast, wat heel belastend is voor het milieu.”

Maar er is meer dan mobiliteit en milieu, er is ook de kostprijs, dik 300 miljoen. “Krankzinnig in tijden van crisis. De overheden zeggen wel dat het geen euro zal kosten aan de belastingbetaler, maar wie zal de prijs van de ontsluiting van de site dragen? Niet de privé,” zegt Rik Van Bever (85), voormalig vakbondsman en socialistisch schepen die ook al dertig jaar in de Treft woont. Hij kan zich geweldig opwinden over de ‘megalomane’ ambities van Alain Courtois (MR) en Guy Vanhengel (Open VLD), de Brusselse trekkers van het project. “Een nieuw stadion, vlakbij het bestaande, heeft met de uitstraling van Brussel niets te maken. Het gaat alleen om ego, la vanité humaine. Ze laten zich het hoofd op hol brengen door de huidige populariteit van de Rode Duivels.”

De bewoners voelen zich ook niet ten volle gesteund door de gemeente Grimbergen. Volgens hen wordt de Treft stiefmoederlijk behandeld. “Als er een grote voetbalmatch geweest is, duurt het weken voor de reinigingsdienst langskomt om de plastic bekers op te vegen.”
En ook nu weer. “Op de eerste vergadering met de gemeente werden we gesust met de boodschap dat onze huizen wellicht in waarde zullen stijgen. Belachelijk,” fulmineert Armand Vanden Broeck.

Ondertussen zijn er wel parkeerkaarten aan de bewoners beloofd. Ook heeft het CD&V-Open VLD-Groen-college van burgemeester Marleen Mertens een eisenbundel opgesteld waarin wordt aangedrongen op een milieueffectenrapport en een mobiliteitsplan en waarin bedongen wordt dat de Brusselse politie voor de veiligheid instaat. Vorige week herhaalde het gemeentebestuur in een motie dat Grimbergen betrokken wil worden bij de besluitvorming.

Strop
Maar dit gaat de bewoners van de Treft niet ver genoeg. “De burgemeester wil de kool en de geit sparen. Ze staat natuurlijk onder druk van de Vlaamse regering, die met Brussel marchandeert over de uitbreiding van de Ring,” zegt Fierens. “Nochtans breidt het protest tegen het stadion zich stilaan uit over heel de gemeente. Het is niet alleen meer de Treft die tegen is.”

Het verzet wordt georganiseerd door het actiecomité Stadion Parking C, dat Fierens en Van Bever vorig jaar met enkele andere buurtbewoners oprichtten. “Met ons zijn ze nog niet klaar,” zegt Van Bever. Het comité heeft al 3.000 handtekeningen van tegenstanders verzameld en is van plan om het stadionproject aan te vechten voor de Raad van State.

Fierens: “De hele procedure is schandalig, een democratie onwaardig. Courtois stelde ons onlangs zelfs voor om mee in het overleg te zitten. Wij mogen dus meebepalen welke strop we over onze nek willen trekken. Want dat wordt het, een strop, een Doelscenario: gedwongen vertrek omdat het hier onleefbaar wordt.”

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni