Toekomst hippodroom onzeker

Karolien Merchiers
© Brussel Deze Week
11/02/2005
De toekomst van de hippodroom van Watermaal-Bosvoorde hangt aan een zijden draadje. De tribunes en andere waardevolle gebouwen zouden eigenlijk moeten worden afgebroken, maar dat wil burgemeester Martine Payfa niet. Woensdag interpelleert ze minister-president Charles Picqué (PS) hierover in het Brussels parlement.

Eigenlijk ligt de hippodroom van Watermaal-Bosvoorde maar voor een heel klein stukje in de gemeente waarnaar hij is vernoemd. Het overgrote gedeelte ligt op Ukkels grondgebied, en de toegangspoort ligt net over de grens met Brussel-Stad.

Toch is het de Watermaal-Bosvoordse burgemeester Martine Payfa (MR-FDF) die binnen enkele dagen als Brussels parlementslid minister-president Charles Picqué (PS) zal interpelleren over de toekomst van deze renbaan, die beheerd wordt door het Gewest.

Die toekomst hangt aan een zijden draadje, nu de huurovereenkomst tussen het Gewest en de vzw Société Royale d'Encouragement de la race chevaline (SRE) verbroken is. Volgens de letter van de overeenkomst moet de huurder het terrein opnieuw in oorspronkelijke staat afleveren.

Dat betekent dat de tribunes en enkele waardevolle gebouwen, die de vereniging er ongeveer een eeuw geleden liet optrekken, zouden moeten verdwijnen. En dat is niet naar de zin van Payfa.
"Het zou zonde zijn om dit erfgoed zomaar af te breken," vindt ze. "Vooral de kleine tribune en het gebouwtje waar de deelnemers gewogen werden zijn erg mooi en verdienen beschermd te worden. En zelfs de grote tribune, die vrij gewoon is, heeft twee toch wel bijzondere torentjes."

Golf
Het komt er in de eerste plaats op aan zo snel mogelijk een beslissing te nemen, vindt Payfa. Niet alleen omdat de gebouwen erg dringend opgeknapt moeteen worden, maar eveneens omdat er ook op menselijk gebied heel wat op het spel staat.

Toen de vzw SRE in 1987 stopte met het organiseren van paardenrennen, besloot ze om een deel van het terrein onder te verhuren aan enkele restaurants, een discotheek en een golfclub. Daarvan is inmiddels enkel nog de golfclub overgebleven; de overige etablissementen zijn moeten vertrekken toen de huurovereenkomst tussen het inmiddels failliete SRE en het Gewest in 2002 voortijdig werd verbroken.

De golfclub mocht blijven, maar bevindt zich in een erg precaire situatie doordat het huurcontract met het Gewest telkens slechts voor drie maanden geldt.
"Nochtans beantwoordt die club aan een grote behoefte bij de bevolking," zegt Payfa. "De club telt zowat zeshonderd leden, en vormt een ideale aanvulling op de golfclub van Anderlecht, die helemaal aan de andere kant van het gewest ligt. Het is duidelijk: deze golfclub moet blijven." Verder heeft enkel nog de vereniging van Belgische jockeys er een clublokaaltje; voor het overige ligt de renbaan er verlaten bij.

Circus
Payfa heeft zo haar eigen visie op een mogelijke toekomst voor de hippodroom. "Aangezien het terrein al jarenlang gebruikt wordt voor allerlei circussen, lijkt het mij een leuk idee om er een permanente circustent neer te zetten," oppert ze.

"Het is een ideale plek om evenementen te organiseren. Bovendien is de circusschool van Oudergem, die er niet ver vandaan ligt, wanhopig op zoek naar een plek om te kunnen uitbreiden. Een vaste tent op de renbaan zou een ideale oplossing kunnen bieden."

Het gerucht dat de burgemeester er graag ook opnieuw rennen zou organiseren, spreekt ze tegen. "Maar wat er ook mee gebeurt, de plaats moet bruisen van het leven, zoveel is duidelijk. Het is een prachtkans voor het Brussels Gewest om zijn imago wat op te poetsen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni