Het Hortamuseum gaat uitbreiden. Het museum krijgt het huis ernaast cadeau van Beliris, het samenwerkingsakkoord tussen het Brussels Gewest en de federale overheid. In dat huis, van de hand van architect Jules Brunfaut, komt onder andere een bibliotheek.

Het Hortamuseum bestaat vandaag uit twee met elkaar verbonden panden: het atelier en de woning van Victor Horta. Met 54.000 bezoekers per jaar is het museum is erg in trek bij toeristen. Een uitbreiding drong zich op en is nu mogelijk in een aanpalend pand van Brunfaut.

"Het huis stamt uit dezelfde periode als dat van Horta en qua kleur passen de gevels ook bij elkaar," zegt conservatrice Françoise Aubry. Het gebouw is gekocht door Beliris, en aan het Hortamuseum geschonken. Beliris gaat ook de kosten van de herstellingswerken betalen. Daarvoor wordt 1,5 miljoen euro uitgetrokken.

Door de uitbreiding komt in het museum ruimte vrij om het atelier met tekenaars van Horta te reconstrueren. Ook zullen de diensttrap en de kelderkeuken voor het publiek toegankelijk worden.

In het pas aangekochte pand wil conservatrice Françoise Aubry bijkomende tentoonstellingsruimte en een bibliotheek realiseren. Het museum beschikt immers over een van de grootste collectie met boeken over art nouveau in Europa.


Daarnaast zal er plaats zijn voor zo'n achthonderd gipsafdrukken die de vaandeldrager van de art nouveau maakte als ontwerp voor deurklinken, klokken of grafmonumenten. De bezoeker zal ook toegang krijgen tot architectuurplannen en foto's.

Francoise Aubry hoopt dat de werken over twee jaar afgerond zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni