schaarbeek vorming

Uitgelicht: Beliris, een oorlogje om niets

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
02/03/2016

Toen na de verkiezingen van 2014 duidelijk werd dat Didier Reynders (MR) minister bevoegd zou worden voor Beliris, voorzag iedereen politieke trammelant. De MR is uit de Brusselse regering (PS, CDH, Défi) gehouden. En Reynders, de Brusselse nummer één van de MR, zou voor Beliris met de Brusselse regering akkoorden moeten sluiten. Maar het was van meet af aan duidelijk dat zo’n akkoord er uiteindelijk wel moest komen. Niemand heeft belang bij een verrottingsstrategie.

Lekkende daken
Het heeft uiteindelijk een jaar geduurd. Vorige week vrijdag zaten Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en federaal minister Didier Reynders (MR) broederlijk naast elkaar voor de voorstelling van Beliris en photo-opportunities.

Het gekibbel dat een jaar heeft geduurd, heeft uiteindelijk weinig veranderd aan de verdeling van het federale manna (125 miljoen euro per jaar). Mobiliteit blijft de grote slokop. Daarnaast zijn er forse investeringen in wijken (openbare ruimte, aankoop terreinen, woningen) en in de federale culturele instellingen. Over dat laatste is al meermaals kritiek geuit, omdat de federale regering toch eerst en vooral met eigen middelen haar eigen instellingen in ere zou moeten houden. Anderzijds: Beliris is federaal geld. De geldschieter beslist.

De bijakte 12 van Beliris, zoals het akkoord officieel heet, loopt van 2015 tot en met 2017. Reynders belooft beterschap in de onderhandelingen en wil snel landen over een nieuwe bijakte 13 voor de periode tot en met 2019. “Daarna is het aan de volgende regeringen,” zei Reynders.

Terug naar de zopas getekende twaalfde bijakte. In de projectenkorf mobiliteit zit weinig nieuws. Zelfs de Picardbrug staat opnieuw ingeschreven (8,7 miljoen euro). De Brusselse regering sleept dat project al meer dan tien jaar mee. De Stad Brussel doet moeilijk over deze bus- en fietsbrug over het kanaal aan Thurn & Taxis. Het toont ook aan dat het niet is omdat er geld is voor een project dat het ook gerealiseerd wordt. Realistischer zijn de Beliris-bedragen voor de centrale lanen (20 miljoen euro), de renovatie van het metrostration Centraal Station (20 mijoen euro) en de Ninoofsepoort (26 miljoen euro).

Er is verder nu al geld voor de tunnel onder het Meiserplein (9,2 miljoen euro), vooral dan voor de studies, want een bouwaanvraag is er nog niet en voor de heraanleg van het Schumanplein (7,8 miljoen). Dat is een tweede poging, na het débacle met de Europese wedstrijd die door Xaveer De Geyter was gewonnen. Er zal ook elk jaar 50 miljoen euro gaan naar de bouw van een nieuwe metrolijn naar Bordet. Dat is vreemd want de studies zijn grotendeels afgerond en er wordt pas met de bouw gestart in 2019.

Het gaat volgens Beliris om provisies. De lijn kost 1,2 miljard euro. Het Brussels gewest van zijn kant betaalt daar 800 miljoen euro van, al vragen sommigen zich af hoe het dat zal kunnen financieren zonder de begroting in gevaar te brengen. Goed nieuws is er voor de Koninklijke Musea die de laatste tijd weer in het nieuws kwamen wegens lekkende daken. Beliris trekt 30 miljoen uit voor de renovatie.

Verder krijgt Bozar 11 miljoen euro voor de renovatie van zaal M en de Studiozaal en de Muntschouwburg 3,74 miljoen euro, onder meer voor de bouw van een tunnel onder de Leopoldstraat die het Muntgebouw met de ateliers moet verbinden.

Universiteitscité
In de korf Groene ruimtes zit veel geld voor de renovatie van het Abdij van Vorst (9,3 miljoen euro). Daarmee wordt de tuin gerestaureerd en een nieuw gebouw neergezet dat een nieuw cultureel initiatief zal huisvesten. Geld is er ook voor het Jubelpark (21,6 miljoen euro), het park van Vorst, het Dudenpark en het nieuwe park aan de Materiaalkade.

Naast het geld voor de wijkcontracten (10 miljoen euro) en de renovatie van sociale woningen (53 miljoen euro) wordt er ook 80 miljoen euro uitgetrokken voor de aankoop van terreinen: aan de Kazernes, waar een universiteitscité komt, aan Reyers, waar woningen komen, aan Heyvaert waar de autohandel moet wijken voor woningen en aan Schaarbeek Vorming waar Beliris een nieuw wijk plant van vierduizend woningen. Dat is meteen een van de weinige écht nieuwe projecten die de twaalfde bijakte in petto heeft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni