Vader en zonen Rens studeren samen aan de VUB

Silvie Roelans
© Brussel Deze Week
14/01/2008
Op je veertigste opnieuw de cursussen induiken, het is niet iedereen gegeven. Laurent Rens schreef zich dit jaar in aan de VUB om filosofie te studeren. Samen met zijn zonen, die nu op hun beurt allebei rechten studeren, vormt hij twee generaties studenten op de VUB.

Als vijfde telg uit een notarissengeslacht werd Laurent Lens indertijd moreel verplicht rechten te studeren. Hij deed dat zonder morren met in zijn achterhoofd het idee dat filosofie later zou volgen.

Laurent Rens: "Behalve mijn beroep als notaris ben ik zeer actief in de vrijzinnige wereld en het verenigingsleven in Geraardsbergen. Daar zal ik toch wel een aantal dingen van moeten schrappen als ik mijn filosofiestudie tot een goed einde wil brengen. Zelfs de avondlessen zal ik niet altijd kunnen volgen, omdat ik dan vaak nog klanten ontvang. Tijdens mijn eerste studie ging ik ook nooit naar de les aangezien ik in mijn eerste kandidatuur vader werd van twee zonen.

Jullie zijn ook allebei rechten gaan studeren. Zit dat in het bloed van het geslacht Rens of voelden jullie je ook moreel verplicht?
Matthias Rens: "Neen, wél om naar de VUB te gaan. Als we naar een andere universiteit wilden, mochten we het zelf betalen."
Laurent: "Dat notarissengeslacht is één zaak, maar het is vooral die traditie van zes generaties van vrijdenkers waaraan ik veel waarde hecht. Als mijn kinderen hadden gekozen voor een andere universiteit, heb ik hen, bij wijze van grapje natuurlijk, gezegd dat ze hun studie zelf zouden moeten betalen."
Wat vinden jullie ervan dat jullie vader opnieuw naar de universiteit gaat?
Frederik Rens: "Ik vind dat een heel mooi initiatief van hem. Soms denken mijn broer en ik dat hij het te gemakkelijk ziet. Hij denkt: "Ik ga filosofie doen, ik lees een paar boeken en dat lukt mij wel." Met de blok zal ik heel content zijn als ik hem uren achter zijn boeken zal zien ploeteren."

De eerste schooldag is voor veel studenten een verschrikking, hoe ging dat bij u?
Laurent: "Er was wat mij betreft geen eerste schooldag. Alles is tegenwoordig zodanig geïnformatiseerd dat je eigenlijk niet meer echt kunt spreken van een eerste schooldag. Het is meer een soort van eerste inlogdag. Voor mij is het een echte warboel. Op dat vlak vind ik die goede oude tijd van de jaren tachtig met secretariaten van mensen van vlees en bloed toch wel beter."
Zijn er nog verschillen op andere vlakken tussen studeren nu en studeren in de jaren tachtig?
Laurent: "Het is nog een beetje vroeg om daar nu al over te oordelen. De cursussen zijn nog altijd uit even slecht papier gemaakt als vroeger. De VUBtiek is wel minder vaak open dan in mijn tijd, ik heb hier al twee keer voor een gesloten deur gestaan." (lacht)
Matthias: "Het is moeilijker om aan cursussen te geraken tegenwoordig."
Frederik: "Soms moeten we er weken op wachten. Dat maakt het soms wel lastig om te beginnen met studeren want als die cursussen er uiteindelijk zijn, ligt er zo'n groot pak voor je neus, dat dat wel eens problemen geeft."

Men zegt wel eens dat je als je jong bent meer leerstof kan verwerken, klopt dat?
Laurent: "Dat is een feit. Ik voel nu al dat waar ik vroeger als twintigjarige student vijftig bladzijden per dag kon studeren, het er tegenwoordig maar dertig zijn. Daartegenover staat dan wel mijn levenservaring die dat voor een stuk zal compenseren. Mijn leeftijd zorgt ervoor dat ik verbaal sterker ben dan iemand van achttien, en dat is ook belangrijk."

Hebt u nog tijd voor een studentenleven?
Laurent: "Het is niet dat ik geen tijd heb maar je moet niet opnieuw gaan studeren als je nog zin hebt om uit te gaan. Dan schrijf je je niet in om verder te gaan studeren, maar wel om verder te fuiven. En dat is de bedoeling niet, dat is voor de kinderen. Ik ben wel erelid van Kinneke Babba, mijn gewezen studentenkring waar ik nog praeses van ben geweest. Ik kom ook nog elk jaar naar Saint-Vé, dat is een traditie."
Frederik: "Dat is wel ludiek, om daar samen met uw vader te zitten, liedjes te zingen en te drinken en zo."
Matthias: "Het is helemaal niet dat wij dat storend vinden. Veel mensen zeggen ook: 'dat is wel plezant dat je met je vader zo eens een pot kunt gaan drinken.'"
Frederik: "Op zulke activiteiten is onze papa onze papa niet meer, maar gewoon een goede kameraad."

Oudere studenten zouden niet zo populair zijn. Omdat ze vaak gemotiveerder zijn en betere scores halen... Hebt u daar al ervaring mee?
Laurent: "Nog niet, aangezien ik pas ingeschreven ben. Ik kan me wel voorstellen dat ik, toch voor bepaalde vakken, geen genoegen zal nemen met een tien. Als je jong bent, wil je dat vak gewoon zo snel mogelijk achter de rug hebben. Ik spreid mijn studie nu over acht jaar. Het is niet de bedoeling om zo vlug mogelijk een tien te halen, maar om zoveel mogelijk aan die studie te hebben. Dat is het grote voordeel aan opnieuw gaan studeren op mijn leeftijd: je kunt het doen uit liefde, niet omdat je 'erdoor moet zijn'. Lukt het niet, dan lukt het niet."

:: in samenwerking met het derde jaar bachelor Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni