'Vertrek Jet Airways is opportuniteit voor Brussels Airlines'

© Belga
19/12/2015

Het vertrek van de Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways uit Zaventem vormt een goede opportuniteit voor Brussels Airlines. Het neemt alvast de route naar het Canadese Toronto over, en analyseert de mogelijkheden om ook naar India te gaan vliegen. Dat heeft Bernard Gustin, de CEO van Brussels Airlines, vrijdag gezegd.

Gustin gaf vrijdag mee dat de plannen voor het langeafstandsnetwerk omgegooid werden na de aankondiging van Jet Airways dat het eind maart verhuist naar de Amsterdamse luchthaven Schiphol.

Brussels Airlines besliste om onmiddellijk de route naar Toronto over te nemen. Vanaf april zal de maatschappij Brussel en de Canadese stad vijf keer per week verbinden. Dat is mogelijk omdat ze tegen dan een extra Airbus A330 (een toestel van zes jaar oud) aan de langeafstandsvloot kan toevoegen. De verkoop van Toronto-tickets start volgende week.

Naar India?
Binnen ongeveer een jaar komt er nóg een A330 bij, het tiende exemplaar in de Brussels Airlines-vloot. De luchtvaartmaatschappij overweegt om dan vluchten op te starten richting India, en om dus nog een route van Jet Airways over te nemen. "We bekijken de mogelijkheden om samen met Star Alliance-partner Air India een route naar Mumbai te openen", klinkt het. Het momentum is er, voegt Gustin toe. "India is zeer aanlokkelijk, maar we willen eerst zeker zijn van onze zaak. Het houdt immers een zeker risico in en het vormt een forse strategische koerswijziging."

Het langeafstandsnetwerk van Brussels Airlines is momenteel immers voornamelijk gericht op Afrika en Noord-Amerika. De maatschappij zal in het eerste kwartaal beslissen of het India wordt, of een uitbreiding van de bestemmingen in West-Afrika. Daar worden routes bekeken naar Lagos (Nigeria) en Libreville (Gabon).

Gustin benadrukte vrijdag dat ook de luchthaven zelf beter af is op deze manier. Hij wijst erop dat de plannen van Brussels Airlines minstens 140 banen opleveren, alleen al inzake boordpersoneel (piloten en stewards). "En dat terwijl het vertrek van Jet Airways betrekking heeft op 23 jobs."

Bovendien worden er ook indirect banen gecreëerd, bijvoorbeeld bij afhandelaars en catering. "Wanneer een Belgische luchtvaartmaatschappij investeert in een bijkomend vliegtuig, leidt dit gemiddeld tot vier keer méér jobs dan wanneer een buitenlandse maatschappij een route naar ons land opent", klonk het eerder op de dag al. Jet Airways zal vanop Schiphol ook vluchten aanbieden naar Toronto en Mumbai.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni