Villo: groei door Mobib, startschot 2de fase

© brusselnieuws.be
16/06/2011
2.500 houders van een Mobib-kaart hebben de voorbije weken een gratis proefabonnement voor Villo genomen. De voorbije maand kwamen er ook 3.000 betalende abonnees bij. Dat brengt het totaal aantal Villo-abonnees op 27.500. De Brusselse regering gaf ondertussen het officiële startschot voor de tweede fase.

Sinds vorige maand kan een Villo-abonnement ook geladen worden op een Mobib-kaart van de MIVB. Tot eind september is dat zelfs gratis. 2.500 mensen maakten al gebruik van de actie. Dat heeft staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen!) bekend gemaakt. In totaal zijn er 675.000 Mobib-kaarten in omloop.

Daarnaast profiteerde Villo ook van het zonnige voorjaar. Het aantal betalende lange termijngebruikers steeg de voorbije maand dan ook fors, van 22.000 tot 25.000.

Oproep aan de gemeenten
De Lille greep de nieuwe groeischeut aan om het officiële startschot voor de tweede fase te geven. "De Brusselse regering heeft daarmee ingestemd," klinkt het in een mededeling. "Vanaf het voorjaar 2012 zullen 180 nieuwe stations en 2.500 fietsen worden toegevoegd aan het huidige netwerk (dat is een verdubbeling, red.). Er wordt een oproep gedaan aan de gemeenten om zich bij het systeem aan te sluiten of het bestaande aantal stations uit te breiden."

De staatssecretaris verklaarde onlangs al dat de meeste gemeenten zonder gele fietsen vragende partij zijn om toe te treden tot het fietsdeelsysteem. "Villo is een uitstekend middel om tegen 2018 het autoverkeer terug te dringen met 20 procent zoals we beogen met het mobiliteitsplan Iris 2 en het Fietsplan. Villo-gebruikers maken op sommige plaatsen in het gewest tot 15 procent uit van de fietsers."

Minister-president Charles Picqué (PS) toont zich ook een fan van Villo. "De geslaagde oprichting van Villo is een perfecte illustratie van de samenwerking tussen het Gewest en de gemeenten," zegt hij. "Ik ben dan ook heel blij dat deze voorziening nu uitgebreid wordt naar alle Brusselse gemeenten zodat alle Brusselaars er ten volle van kunnen genieten."

Verschillende gemeenten worstelden nochtans lang met het Villo-contract en tot op vandaag laten enkele Villo-stations op zich wachten, om allerlei redenen. In Schaarbeek werd onlangs nog een station ontmanteld door aanhoudend protest van lokale handelaars.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni