Vlaamse taxi’s mogen in Brussel rijden

© brusselnieuws.be
21/03/2011
Taxi’s uit Vlaanderen mogen ritten uitvoeren waarvan het begin- en eindpunt in het Brussels gewest ligt. Dat staat in een vonnis van het hof van beroep over een geschil tussen twee taximaatschappijen. De beslissing kan verregaande gevolgen hebben voor de taxisector in en rond de hoofdstad.

Een prijzengeschil tussen de maatschappijen Taxi Bleus en Taxi Verts ligt aan de basis van de hele affaire, zo weet de zakenkrant L'Echo. Taxi verts trok eerder naar de Brusselse handelsrechtbank en die oordeelde dat Taxi Bleus geen ritten mag uitvoeren waarvan het begin- en eindpunt in Brussel ligt, indien haar taxi's niet aangesloten zijn in Brussel. Taxi Bleus telt tien Vlaamse taximaatschappijen in haar rangen.

Die laatsten trokken daarop naar het hof van beroep en dat heeft hen nu in het gelijk gesteld. Dat betekent dat Vlaamse taxi's actief mogen zijn op Brussels grondgebied. Volgens de advocaat van de maatschappijen is de beslissing een belangrijke stap in de richting van de liberalisering van de taxisector in Brussel.

Vol heen, leeg terug
Ter herinnering: Brusselse taxi's mogen wel passagiers vervoeren naar de luchthaven van Zaventem, maar er geen mee terugbrengen. Omgekeerd mogen Zaventemse taxi's wel passagiers naar Brussel brengen, maar moeten ze leeg terug naar de luchthaven. De discussie daarover tussen het gewest en de gemeente Zaventem sleept al lang aan. De gemeente wil de plaatselijke luchthaventaxi's beschermen tegen de grote Brusselse concurrentie. Het gemeentebestuur voerde een jarenlange juridische strijd voor het recht om de taxivergunningen voor de luchthaven toe te kennen.

Brussels minister van vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) wil eerst de draagwijdte van het vonnis bestuderen alvorens actie te ondernemen. "Als Brussel overspoelt kan worden door taxi's uit andere gewesten, net nu we de Brusselse taxisector willen versterken en verbeteren, dan zitten we met een groot probleem en dan is overleg nodig," zegt Grouwels. Als dat overleg niets oplevert wil de minister naar het hof van cassatie stappen om het vonnis aan te vechten.

De minister laat wel weten dat ze voorstander blijft van een versoepelde regeling voor Brusselse taxi's op de luchthaven. Tot nu toe werden alle pogingen daartoe afgeblokt door de Zaventemse burgemeester Francis Vermeiren (Open VLD). Grouwels wijst er ook op dat het vonnis van het hof van beroep mogelijk de strenge eisen die geformuleerd werden in het Brussels taxiplan, ondergraaft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni