nationaal voetbalstadion

Voetbalclub Anderlecht zegt nog niet definitief toe voor Eurostadion

© brusselnieuws.be
24/07/2015

RSC Anderlecht onderhandelt nog altijd met het consortium BAM/Ghelamco over de bouw van het nieuwe Eurostadion. De club heeft al sinds juni een akkoord over de huurprijs, maar wil nog extra garanties. Over de huurprijs wil de club nog altijd niets kwijt.

Anderlecht hield vrijdagmiddag zijn traditionele persconferentie voor de start van het nieuwe seizoen. Ook het stadion op parking C kwam ter sprake. Het akkoord dat Anderlecht met BAM/Ghelamco heeft, is onder opschortende voorwaarden. RSCA wil toch nog extra garanties voor het definitief toezegt.

“We moeten een langdurig engagement aangaan, en dus hebben we het recht te weten waar we voor staan. Onze ambitie is te kunnen spelen in het Eurostadion, maar niet aan om het even welke voorwaarden”, zei voorzitter Roger Vanden Stock op de persconferentie, die eraan toevoegde dat de onderhandelingen met BAM/Ghelamco doorlopen.

Wat de heikele punten precies zijn, is niet duidelijk. In het verleden was er discussie over de precieze capaciteit van de voetbaltempel tijdens wedstrijden van Anderlecht. Het nieuwe stadion moet 62.000 plaatsen tellen, maar RSCA zou zelden de volledige capaciteit willen benutten. Het is mogelijk om de bovenste ring van het stadion af te sluiten en zo het aantal plaatsen te beperken tot 30.000, maar dat zou dan weer te weinig zijn voor Anderlecht.

Normaal gezien verhuist de voetbalclub vanaf het seizoen 2019-2020 naar het Eurostadion.

'Hoogste huurprijs in Europa'
Anderlecht wil nog steeds niet bekendmaken hoeveel het jaarlijks zal betalen, nochtans een eis van concurrenten zoals Club Brugge. “Het gaat om de hoogste huurprijs in Europa”, zei Vanden Stock.

Vanden Stock sneerde ook naar de gemeente Anderlecht, die plots een bouwvergunning afleverde voor de uitbreiding van het Constant Vanden Stockstadion in Anderlecht. RSCA vroeg jaren om zo’n uitbreiding, maar de doorbraak voor het Eurostadion maakt die uitbreiding overbodig. “Na vijftien jaar discussiëren hebben we nu plots wel een bouwvergunning”, aldus Vanden Stock. “Maar waarschijnlijk is het te laat. Bovendien gaat het om een uitbreiding tot 30.000 plaatsen, en dat is wat nipt voor RSC Anderlecht."

Landstitel
Ook de sportieve ambities van RSCA kwamen aan bod. Na een teleurstellend seizoen, waarin Anderlecht pas derde eindigde, mikt de recordkampioen opnieuw hoger. Anderlecht wil de titel pakken en zo ver als mogelijk doorstoten in de Europa League.

Coach Besnik Hasi kan niet meer rekenen op sterkhouders spits Aleksandar Mitrovic en verdediger Chancel Mbemba, al is de transfer van die laatste nog niet helemaal rond. Hasi heeft er toch alle vertrouwen in. “Met Ivan Obradovic en Imoh Ezekiel trokken we al vervangers aan. Bovendien zijn er nog versterkingen op komst. Ik heb alle vertrouwen in de directie dat zij de juiste mensen zullen binnenhalen”, zei Hasi op de persconferentie.

Anderlecht begint zondag aan de competitie. Om 18u ontvangt het Waasland-Beveren in het Constant Vanden Stockstadion.

Bekijk ook de reportage van tvbrussel:

Voetbalclub Anderlecht gaat, na de teleurstelling van afgelopen seizoen, volop voor de titel.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Economie, Sport, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni