Wandelen naar Congo langs koloniaal erfgoed

© tvbrussel
27/07/2006
Zondag trekken de Congolezen naar de stembus voor de eerste democratische verkiezingen sinds de onafhankelijkheid. Ook in Brussel zijn nog heel wat sporen van het koloniale verleden terug te vinden. Schrijver Lucas Catherine schreef er een wandelgids over "Wandelen naar Kongo. Langs koloniaal erfgoed".

Aan de achterzijde van het Koninklijk Paleis ligt de Brederodestraat. Ooit vormde de straat het oude koloniale machtscentrum met aan de ene kant de hoofdzetel van verschillende koloniale bedrijven en aan de andere kant het hoofdkwartier van de Kongo Vrijstaat. Het werd gebouwd op vraag van koning Leopold II.

Schrijver Lucas Catherine: "Alle privé-firma's die zich bezighielden met rubber, ivoor, hout en later ook met metalen en mineralen zaten hier. De Brederodestraat stond zo'n beetje bekend als Downingstreet of de Wetstraat. Als je over Congo sprak had je het over de Brederodestraat. Hier was de macht."

Ook vandaag is nog zichtbaar dat het gebouw iets met Congo te maken had. Op de gevel staat nog steeds de gele ster uit de Congolese vlag. Vergeten verhalen als deze boeien schrijver Catherine en hij verzamelde ze in een wandelgids over de koloniale sporen in Brussel. Zo is er het verhaal van het bekende beeld van Leopold II op het Troonplein. "L'Union Minière du Haut-Katanga, de maatschappij die eigenlijk veel geld verdiend heeft in Congo, heeft er voor gezorgd dat het koper en de tin voor het beeld geleverd zou worden. Gevolg was dat ze teveel geld hadden en daarom hebben ze twee beelden gemaakt. Dat tweede beeld hebben ze in Leopoldstad, Kinshasa geplaatst. Nog geen jaar geleden heeft de minister van Cultuur nog eens geprobeerd om dat beeld terug te zetten maar na 24 uur moest het beeld toch weer verdwijnen wegens te koloniaal."

En de verhalen stoppen niet. "Ook in de jaren vijftig was dat beeld belangrijk toen de eerste Congolezen naar hier kwamen. Zij waren verplicht om hier een krans neer te leggen. Er bestaan nog beelden van een toen nog onbekende Lumumba in 1955 die hier ook een krans kwam neerleggen."

Het boek waarin de verhalen van Catherine zijn opgetekend is opgevat als een wandelgids. Hij neemt de lezer mee doorheen de wijken van Brussel en legt de verborgen koloniale geschiedenis van Brussel bloot. Maar niet alleen Brussel komt aan bod. Ook andere steden zoals Oostende, Antwerpen en Gent worden behandeld.

:: "Wandelen naar Kongo - Langs koloniaal erfgoed", uitgegeven bij Epo.
Meer info: mail naar brusselkongo@hotmail.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni