Weststation: meer sociale woningen in plaats van hotel

LV
© brusselnieuws.be
19/06/2015

Begin 2016 moeten de werken beginnen voor een ambitieus project op een terrein van de voormalige brouwerij Vandenheuvel aan het Weststation. De plannen zijn vergund, maar worden wel nog bijgestuurd. Uiteindelijk komt er geen hotel. In de plaats komen extra sociale woningen.

Het project Ekla, genoemd naar de pils van de oude brouwerij Vandenheuvel, omvat naast woningen ook een school, een crèche, kantoren voor lokale bedrijfjes, en winkelruimte. Het eerder geplande hotel komt er niet, zo vernam brusselnieuws.be. "Van hotelexploitanten is er wel interesse, maar niet van investeerders", zegt Nicolas Bearelle, gedelegeerd bestuurder van ontwikkelaar Re-Vive. "Beleggers zijn blijkbaar nog niet klaar voor een hotel op die locatie in Molenbeek."

In plaats van hotelkamers plant Re-Vive nu extra sociale woningen. Het aantal wordt opgetrokken van 18 tot 39 (op een totaal van meer dan honderd). Voor de sociale woningen werkt de promotor samen met de gemeente. De bouwvergunning is al een tijdje rond, maar voor de verandering van functie loopt nog een vergunningsaanvraag. Die toelating zou echter niet lang op zich mogen laten wachten. "Het is een korte procedure omdat we enkel functies veranderen. Aan het volume en de uitstraling veranderen we niets."

Met de verschillende functies denkt Re-Vive in te spelen op reële noden in de buurt. Aan de ontwerpfase ging immers een grondige analyse van de behoeften vooraf. "Met het woonaanbod en de geplande functies waaronder een school en een crèche trachten we de negatieve spiraal te doorbreken en een nieuwe dimensie teweeg te brengen in Molenbeek", klinkt het bij de ontwikkelaar, gespecialiseerd in het herontwikkelen van oude industriële sites tot "duurzame woonwijken."

De plannen omvatten nog steeds een woontoren van twintig verdiepingen. Die moet een herkenningspunt worden in de wijk. De plannen zijn gemaakt door het architectenbureau Buro II Archi + I. De aanbestedingsprocedure voor werken loopt. Begin 2016 zou de werf van start moeten gaan. De werkzaamheden zouden ongeveer twee jaar in beslag nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni