'Zadenbib' Sint-Agatha-Berchem van start

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
04/06/2014

De Nederlandstalige gemeentelijke bibliotheek van Sint-Agatha-Berchem heeft met enige vertraging de beloofde ‘Zadenbib’ ingericht. Sinds vorige week kunt u er zaad van bloemen en planten krijgen, tegen de belofte om volgend jaar te ‘betalen’ met... ander zaad.



De bib heeft een online catalogus waarin reeds een twintigtal variëteiten van groenten (zoals peterselie en radijs) en bloeiende planten (zoals judaspenning en vlinderstruik) beschikbaar zijn.

De zaden komen van milde, lokale schenkers. Op een tablet in het meubel kan gezocht worden naar wat beschikbaar is. Het uitleensysteem werkt op basis van vertrouwen en is volledig gratis. Er wordt gewoon gevraagd om volgend seizoen of jaar zelf zaad aan de bibliothecaris te bezorgen, zodat de Zadenbib kan groeien.

Sint-Agatha-Berchem is na Anderlecht de tweede gemeente in het gewest die met het Amerikaanse concept van een zadenuitleendienst van start gaat. Een vrijwilliger bracht de zaden in de daarvoor voorziene zakjes.

Een massa is er nog niet beschikbaar, maar toch genoeg om de interesse aan te zwengelen voor jonge tuinders.

Dit eerste jaar heeft de Zadenbib trouwens al een historisch project lopen: er wordt een opsporing gelanceerd naar zaden van oude, inheemse groentevariëteiten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in zwang waren. Het gaat om groenten die destijds makkelijk te telen waren in volkstuintjes, die bestendig waren tegen ziekten en die vooral heel calorierijk bleken te zijn. Wie goed zaad te over heeft, mag dat gerust geven.

Bib Sint-Agatha-Berchem, Kerkstraat 131, tel. 02/468 02 15

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem, Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni