Zuidstation krijgt meer beveiliging

LQ
© brusselnieuws.be
03/03/2016

De beveiliging van het internationale treinverkeer in het station Brussel-Zuid zal fors opgeschroefd worden. Zo krijgt naast de Eurostar ook de Thalys in de toekomst een scanner en metaaldetector.

Dat bevestigt het kabinet van de federale minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) aan onze redactie.

Donderdag bleek dat federaal minister Galant een budget van 17 miljoen euro krijgt toegewezen om de Belgische treinstations te beveiligen.

Concreet gaat er negen miljoen euro naar een netwerk van bewakingscamera’s, die in de treinstations in heel het land geplaatst zullen worden. De overige acht miljoen euro gaat naar de beveiliging van het internationale treinverkeer in Brussel-Zuid.

Daar is het treinverkeer van Eurostar dat Brussel met Londen verbindt al beveiligd, maar op termijn zal ook het internationale Thalys-verkeer beveiligd worden. Passagiers van de Thalys zullen in de toekomst ook door een scanner en metaaldetector moeten vooraleer ze de trein kunnen nemen.

Op dit moment worden passagiers van Thalys al sporadisch gecontroleerd, maar dat zou in de toekomst structureel gebeuren. Over een timing is nog geen duidelijkheid, valt te horen op het kabinet. De NMBS geeft voorlopig geen informatie.

Het debat over de beveiliging van het internationale treinverkeer kwam op gang nadat er in augustus vorig jaar een gewapende man het vuur opende op het traject tussen Amsterdam en Parijs. Drie mensen raakten toen gewond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni