Eenenveertig medaillewinnaars van de afgelopen Olympische Spelen in Rio zullen op vrijdag 9 september aantreden op de 40ste editie van de Memorial Ivo Van Damme. "En de onderhandelingen met verschillende andere toppers lopen nog", verzekerde organisator Wilfried Meert dinsdag.

Meert is bijzonder blij met het ijzersterke deelnemersveld. "We waren toch wat bang dat de atleten geen zin zouden hebben in een meeting na een zware olympiade. De recente resultaten in Lausanne en Parijs hebben iedere twijfel van de tafel geveegd. De atleten hebben er duidelijk nog zin in en dus mogen we ons verwachten aan een avond topatletiek. We zijn in de wolken met de aanwezigheid van maar liefst 41 olympische medaillewinnaars."

Er zullen in Brussel 13 gouden, 15 zilveren en 13 bronzen medaillewinnaars in actie komen. Onder die gouden medaillewinnaars zit natuurlijk olympisch kampioene in de zevenkamp Nafi Thiam, die zal deelnemen aan het hoogspringen in Brussel, en ook nog gehuldigd zal worden. Ook de vrouwen van de 4x100 meter, die hun zilveren medaille van de Olympische Spelen van Peking in 2008 zagen veranderen in een gouden, worden gehuldigd.

Daarnaast hebben ook de Belgische vicewereldkampioen discuswerpen Philip Milanov en de broers Borlée (400 meter) hun komst bevestigd.

Memorial op Anspachlaan
Dit jaar staat er tijdens de Memorial een unieke 600 meter-race op het programma. Een wagen aangedreven door zonne-energie neemt het daarin op tegen een atleet.

Op zondag 4 september bezoekt de Memorial hartje Brussel. De Anspachlaan wordt omgetoverd in een kaarsrechte atletiekbaan van 200 meter waarop Jonathan en Dylan Borlée hun opwachting zullen maken. Jonathan gaat op de Anspachlaan op zoek naar het Europese record 200 meter in rechte lijn (20.64).

Naast de 200 meter staan er nog twee spectaculaire hordenraces op het programma. Bij de vrouwen zal Axelle Dauwens, specialiste op de 400 meter horden, het opnemen tegen Anne Zagré die gewoonlijk de 100 meter horden voor haar rekening neemt. Bij de mannen is het uitkijken naar de clash tussen de 110 meter horden-specialisten Denis Hanjoul en Damien Broothaerts versus de 400 meter horden-lopers Michaël Bultheel en de Zuid-Afrikaan Louis Jacob Van Zyl, die het wereldrecord 200 meter horden in rechte lijn bezit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni