Acheampong bezorgt Anderlecht 2-0 zege tegen Zenit

16/02/2017

Anderlecht heeft donderdag in zijn heenwedstrijd in de zestiende finales van de Europa League voetbal een mooie 2-0 thuiszege tegen Zenit Sint-Petersburg geboekt. De Ghanese winger Frank Acheampong lukte beide treffers (5. en 31.) in het Constant Vanden Stockstadion en bezorgde de Brusselaars een uitstekende uitgangspositie.

Paars-wit kwam met een fel gewijzigde opstelling aan de aftrap en onder meer doelman Ruben Martinez, verdediger Olivier Deschacht (op zijn 36e verjaardag) en aanvaller Isaac Kiese Thelin mochten aan de partij beginnen. Topschutter Lukasz Teodorczyk en draaischijf Sofiane Hanni startten op de bank, bij Zenit moest ook Nicolas Lombaerts tevreden zijn met een plekje naast de lijnen en zou ook niet in actie komen.

De Rode Duivel, vorige zomer nog nadrukkelijk in de belangstelling van de Belgische recordkampioen, zag hoe de Brusselaars een droomstart namen en al na vijf minuten op voorsprong klommen. Stanciu zette met een schitterende voorzet Acheampong alleen voor doel en de Ghanees bleef koel: 1-0. Tien minuten later was Bruno dicht bij de dubbele voorsprong, Zenit-goalie Lodygin redde echter knap.

Die 2-0 was even later wel een feit, in minuut 31 was het immers opnieuw 'Mister Europe' Acheampong die zijn tweede van de avond enig mooi en keihard in de bovenhoek knalde. Zenit zag af en Lodygin moest zijn kunnen tonen op een deviatie van Kiese Thelin.

De Russen hadden al enkele maanden geen wedstrijd met inzet meer gespeeld en hapten naar adem, kort voor rust kopte Dzyuba wel voorlangs. Na rust controleerden de Brusselaars de partij, ze vingen Zenit makkelijk op en loerden op de tegenaanval. Stanciu knalde na een mooie dribbel over en even later moest Lodygin de doorgebroken Obradovic afstoppen, aan de overzijde kopte Dzyuba op Ruben.

Datzelfde duo kwam zeven minuten voor affluiten opnieuw in actie, de Anderlecht-goalie hield de Russische spits met een mooie redding van de aansluitingstreffer. Het bleef 2-0, een knap resultaat voor de Brusselaars. De terugwedstrijd in Sint-Petersburg wordt op donderdag 23 februari gespeeld.tw