Anderlecht blijft leider na zege in Oostende

Mathias Declercq
16/04/2017

RSC Anderlecht heeft met een zuinige 0-1 zege zijn leiderspositie in play-off I verstevigd. Een magistrale solo en dito afwerking van Sofiane Hanni en een penaltyredding van Frank Boeckx volstonden om de Brusselaars in een verder zwakke partij voorbij KV Oostende te krijgen. Anderlecht telt zo 7 punten voorsprong op eerste achtervolger Club Brugge, dat net zoals AA Gent morgen nog in actie komt.

Anderlecht kon goalgetter Teodorzcyk opnieuw recuperen en trad verder aan in wat ondertussen de vaste formule is geworden voor uitwedstrijden: geen Stanciu maar wel Trebel op het middenveld en Sofiane Hanni op de linkerflank.

Veel spektakel leverde dat evenwel niet op. Teodorzcyk probeerde het met een vluchtschot na tien minuten, aan de overkant kon Berrier met een verre vrije trap al eens de vuisten van Boeckx testen.

Maar de beste kans was voor de thuisploeg toen Kara een serieuze flater beging en Dimata alleen op Boekx afmocht. De snelle aanvaller van KV Oostende twijfelde echter te lang en legde de bal nog achter de aanstormende El Ghanassy. Voor Anderlecht wou diezelfde Kara aan de overkant zijn fout goedmaken, maar zijn kopbal spatte uiteen op de lat.

Onterechte penalty voor Oostende
Maar het echte venijn zat in de staart van de eerste helft. Eerst claimde Chipciu zelf nog een penalty, maar enkele seconden later legde scheidsrechter Erik Lambrechts de bal zowaar aan de overkant op de stip. Volledig onterecht, want het vermeende handspel van Spajic was niet meer dan een bal op de buik.

Gelukkig voor de Brusselaars en scheidsrechter Lambrechts kon Boeckx de bijzonder laconieke elfmeter van Dimata stoppen. Zo gingen we dan toch met een brilscore de rust in.

Magistrale slalom van Hanni
In de tweede helft drukte Anderlecht wel het gaspedaal in en dat leverde meteen resultaat op. Hanni begon aan de rand van de zestien aan een ware slalom en zette zo maar liefst vijf Oostende-verdedigers de wind in. De Algerijn - in recente wedstrijden nog uitgefloten door de eigen supporters - had ook nog eens genoeg fut in de benen om de bal mooi voorbij ex-Anderlechtdoelman Proto in de hoek te leggen.

Een magistrale solo, was het, en vooral een heel belangrijke, want Anderlecht haalde het tempo uit de wedstrijd en trok zich terug. Toch geraakte KV Oostende niet meer aan uitgespeelde kansen, de Brusselaars konden wel nog enkele keren uitbreken op de counter maar wrongen nog enkele grote kansen de nek om.

Niet getreurd, want ook met een zuinige 0-1 winst blijft Anderlecht op cruise control leider in play-off 1. Het telt nu maar liefst zeven punten voorsprong op achtervolger Club Brugge, dat op paasmaandag naar Zulte-Waregem moet. AA Gent, dat op twee punten van Club Brugge volgt, gaat op bezoek bij Charleroi.