© Twitter RSC Anderlecht

Anderlecht geeft in extremis winst uit handen tegen Gent

Mathias Declercq
28/08/2016

Anderlecht is er in het Astridpark net niet in geslaagd om AA Gent opzij te zetten. Na een desastreuze eerste helft stond de thuisploeg lange tijd ietwat gelukkig op een 2-1 voorsprong, maar invaller Asare maakte in de allerlaatste minuut van de wedstrijd nog gelijk. Beide ploegen blijven zo ongeslagen, Anderlecht laat wel de voorlopige leidersplaats liggen.

Anderlecht begon met Kara en Nuytinck centraal in de defensie, op de rechtsback moest Badji de geblesseerde Appiah vervangen. Die defensie werd meteen uitgebreid getest door de bezoekers, die verschroeiend van start gingen. Gent was werkelijk overal en kreeg kans na kans. Neto knalde in de 12e minuut al op de paal, even later mocht Milicevic alleen op het Anderlechtse doel af na een geniaal hakje van Perbet. Doelman Roef stond echter pal.

Zoveel overwicht voor Gent, en toch was het Anderlecht die bij de eerste echte aanval kon scoren. Neto beging een onnodige fout op Acheampong net binnen de zestien, Tielemans poeierde de logische penalty perfect in de kruising.

Gent kreeg echter meteen daarna wat het verdiende. Moses Simon kreeg de bal cadeau van Badji en vuurde een kanonskogel af waar ook Roef niet bij kon. Na 20 minuten stond het zo al 1-1 in het Astridpark. Gent bleef daarna maar komen, Perbet kreeg zeker nog drie glorieuze kansen om de bezoekers op voorsprong te helpen, maar wrong die alledrie vakkundig de nek om. Anderlecht van zijn kant mocht doelman Roef op de blote knieën danken dat het met een gelijke stand de rust inging.

Knap op de volley
Coach Weiler greep in na de rust en liet Badji en Capel in de kleedkamer. Deschacht moest de defensie komen stabiliseren en de 18-jarige Sowah maakte zijn debuut. Enkele minuten ver in de tweede helft was Anderlecht opnieuw dodelijk efficiënt. Theodorzcyk kreeg na knullig balverlies van Nielsen twee Gentse verdedigers rond zich, speelde die allebei mooi uit en knalde dan laag overhoeks binnen. Even verrassend als in de eerste helft stond Anderlecht opnieuw op voorsprong.

Nu was het de beurt aan Gent om slordig te gaan verdedigen, maar Theodorzcyk botste met zijn halve omhaal op een Gents blok. Aan de overkant lukte het bijna toch voor Gent. Kums kreeg de bal aangespeeld na een knappe aanval van Gent, haalde hard uit, maar zijn schot spatte uiteen op de kruising.

Gent kreeg het daarna moelijker om de openingen te vinden, Anderlecht had zich duidelijk herpakt na die desastreuze eerste helft. Het leek dan ook te gaan uitdraaien op een thuisoverwinning, maar invaller Asare redde toch nog een punt voor de bezoekers door in de 93e minuut net voor affluiten een voorzet knap op de volley binnen te schieten.

Anderlecht laat zo de kans liggen om voorlopig op kop van het klassement te komen. Zowel Anderlecht als Gent zijn wel nog ongeslagen dit seizoen.