Anderlecht - Saint-Etienne: 2-3.

Anderlecht geeft groepszege Europa League domweg weg

Mathias Declercq
08/12/2016

RSC Anderlecht heeft zich de groepszege in de Europa League en de bijhorende gunstige loting kinderlijk laten afsnoepen door het Franse Saint-Etienne. Nochtans had RSCA in het eigen Astridpark genoeg aan een gelijkspel en stond het aan de rust zelfs 2-0 voor, maar de bezoekers scoorden maar liefst 3 keer in 11 minuten.

Beide ploegen waren op voorhand al zeker van de kwalificatie voor de volgende ronde van de Europa League. Beiden begonnen dan ook met een experimenteel elftal aan de wedstrijd. Bij Anderlecht werden onder meer Teodorzcyk, Tielemans en Hanni rust gegund. De jonge belofte Jorn Vancamp mocht vooraan in de spits starten.

Ook bij de Fransen primeerde de eigen competitie duidelijk op groepswinst in Europa. Dit Saint-Etienne vertoonde geen enkele vorm van automatisme en vormde geen enkele bedreiging voor de Brusselaars in de eerste helft. Anderlecht domineerde eenvoudig, en na 20 minuten maakte Chipciu de 1-0 op aangeven van Acheampong, die door de terugkeer van Obradovic opnieuw een rijtje hoger mocht spelen.

Can't Remember good things about Saint Etienne. Only remembering bad defending Rsca. #ANDASSE #andset

— Chris (@Chris_VE_82) 8 december 2016

Op het halfuur was daar die andere Roemeen. Stanciu kapte zich mooi vrij in de rechthoek en plaatste de bal hard overhoeks in het doel. 2-0, en aangezien een gelijkspel volstond voor groepswinst, rekende Anderlecht zich al rijk.

Drie goals in 11 minuten
In de tweede helft kreeg Saint-Etienne al vroeg een penalty na handspel van de jonge Vancamp. De elfmeter strandde echter op de lat, waana Nuytinck nog de bal op tijd kon weghalen. Toch zou de match nog helemaal keren, en dat uitgerekend wanneer sterkhouders Hanni en Teodorzcyk zich in de debatten mochten komen mengen.

Op het uur liet Anderlecht-verdediger Spajic Soderlund veel te gemakkelijk koppen, Roef was kansloos. Even later was het zowaar diezelfde Soderlund die opnieuw zwak verdedigen van Anderlecht astrafte. En in minder dan 11 minuten kreeg Anderlecht nog een derde tegengoal te slikken. Roef kon een gevaarlijke voorzet niet klemmen, Monnet-Paquet had de bal maar in doel te duwen.

2-3: wát een hemelbreed verschil tussen de twee helften van Anderlecht. Paars-wit overwintert dan wel, maar het geeft wel de groepszege én de bijhorende gunstige loting in de Europa League uit handen. Ook met het oog op de topper tegen Club Brugge van aanstaande zondag heeft coach Weiler heel wat mentaal oplapwerk te verrichten.