RSC Anderlecht heeft zondagavond in de slotmatch van speeldag 8 in de hoogste voetbalklasse verrassend met 1-2 verloren van rode lantaarn Westerlo. Na de late gelijkmaker van Hanni leek Anderlecht toch nog even een punt te redden, maar Westerlo scoorde nog een tweede keer.

Bij de thuisploeg zat Olivier Deschacht na de gokaffaire rond zijn persoon niet in de kern. Hij zou ziek zijn. Bram Nuytinck verving de blonde verdediger in de basis. Voorin kreeg Hamdi Harbaoui een plaats naast Teodorczyk.

Anderlecht maakte voor de pauze weinig klaar tegen de bezoekers uit Westerlo. De beste kans was zelfs voor het team van Jacky Mathijssen. Er was een attente Roef nodig om een schot van Elton Acolatse uit doel te boksen.

René Weiler greep in bij de rust en bracht Diego Capel voor Harbaoui. De Spanjaard kreeg in de 53e minuut dé kans om de score te openen maar trapte voor een leeg doel naast. Aan de overzijde vond Michaël Heylen tien minuten later wel de weg naar de netten. De verdediger, die door Anderlecht aan Westerlo wordt verhuurd, kopte de 0-1 binnen.

Met Massimo Bruno voor Nuytinck ging Anderlecht op zoek naar de gelijkmaker maar uitgespeelde kansen bleven uit. Westerlo dreigde wel op de counter, maar de snelle Acolatse stuitte op Roef.

Acht minuten voor affluiten kwam de recordkampioen dan toch langszij. Aanvoerder Sofiane Hanni tikte de 1-1 over Van Langendonck in doel. Lang stond de brilscore echter niet op het bord. Westerlo kwam meteen weer op voorsprong via Nicolas Rommens. Zijn volley overschreed volgens de assistent-scheidsrechter via de lat nipt de doellijn. Anderlecht zette nog alles op alles om de eerste seizoensnederlaag te ontlopen, maar de Kemphanen hielden stand en pakten zo op hun beurt hun eerste driepunter van het seizoen.

In de stand blijft paarswit gedeeld tweede op 4 punten van leider Zulte Waregem, dat zaterdag een 2-0 achterstand omzette in een 2-3 zege bij KV Mechelen.