Anderlecht met tien man strijdend ten onder in München

Mathias Declercq
12/09/2017

RSC Anderlecht heeft in zijn eerste Champions League-wedstrijd van het seizoen niet voor het verhoopte mirakel kunnen zorgen in en tegen Bayern München. De Brusselaars moesten al na 10 minuten met een man minder verder na een domme rode kaart voor Sven Kums, maar brachten het er daarna zeker niet slecht vanaf. Ondanks twee reuzekansen gingen de Brusselaars toch met 0-3 de boot in.

Weiler koos voor een experimentele opstelling voor de verplaatsing naar Bayern München. Sven Kums kwam zo centraal in de defensie te staan, waardoor Stanciu, Trebel en Dendoncker op het middenveld konden blijven staan. Bayern München kwam met een heus sterrenensemble voor de dag, met Lewandowski, Robben, Ribéry en James Rodriguez in de aanval.

Anderlecht hield Bayern in de eerste tien minuten goed af, maar dan sloeg het noodlot toe. Uitgerekend Sven Kums kon als laatste verdediger Lewandowski niet bijhouden en ging even aan de schouder van de Poolse spits hangen. Daarmee gaf de geplaagde Kums de scheidsrechter een vrijgeleide om meteen een penalty te fluiten én Kums van het veld te sturen. Lewandowski zelf zette de penalty om: 0-1 met nog een hele wedstrijd te spelen.

#Najar links, #Stanciu rechts, #Hanni links, #Chipciu rb, #Kums cv: er staat amper iemand op zijn positie #bayand #fcband

— Claudio Reulens (@CReulens) 12 september 2017

Anderlecht krijgt reuzekans net voor en na de rust
Met ook een snelle opeenstapeling van gele kaarten leek een waar drama in de maak voor Anderlecht, maar het blok van de Brusselaars bleef behoorlijk goed overeind. Veel balbezit, vrije trappen en hoekschoppen voor Bayern München, dat wel, maar het was Anderlecht dat nog voor de rust een reuzenkans kreeg om gelijk te maken. Dendoncker mocht zomaar de achterlijn halen, maar zijn aflegger voor Stanciu was net niet goed genoeg waardoor de volledig vrijstaande Roemeen de bal niet binnen kon leggen.

En ook na de rust kregen de tien Brusselaars meteen een dot van een kans toen Chipciu de bal zomaar in de voeten kreeg in de zestien, maar de Roemeen kon net zoals zijn landgenoot niet scoren voor een open doelmond: zijn bal schoof tegen de paal.

Thuiswedstrijd tegen Celtic cruciaal
Daarna namen de Duitsers het spel helemaal over en kon een tweede doelpunt niet lang uitblijven. Sels had nog een paar goede reddingen in huis, maar nadat Deschacht en Spajic even stonden te slapen kon Thiago Alcantará de 0-2 eenvoudig binnentikken. In de slotfase werd het ook nog 0-3 na een doelpunt van Kimmich, die wel buitenspel stond.

Anderlecht mag zich ondanks de nederlaag wel optrekken aan een goede collectieve prestatie. Maar in een groep met ook nog Paris Saint-Germain, moeten de Brusselaars wel punten halen in de volgende thuiswedstrijd tegen Celtic als ze willen overwinteren in Europa.