Barbar girls BRUZZ 1543
© Ivan Put

Barbar Girls beginnen nieuw seizoen: ‘Ik wil beter dan een zevende plaats’

Tim Schoonjans
© BRUZZ
19/10/2016

Audry Frankart (34) begint aan zijn vierde seizoen als trainer van de Barbar Girls. Na een promotie naar de hoogste divisie en twee opeenvolgende zevende plaatsen hoopt hij deze keer op meer. De volleybalclub heeft alvast een evenwichtige kern samengesteld die opvallend Belgisch getint is.

In zijn carrière ging Frankart altijd op zoek naar de uitdaging. “Ploegen die voor de titel gingen in Liga B waren voor mij de interessantste optie. Zij hebben het niveau van de hoogste divisie, maar trainen minder. Dat was voor mij een vereiste, omdat ik volleybal met mijn studies en later met mijn werk als lesgever moest kunnen combineren. Ik ben trouwens in al de divisies gepromoveerd, weliswaar soms als tweede. Alleen in de hoogste klasse ben ik nooit bovenaan geëindigd.”

De spelerscarrière van Frankart leidde hem van Gembloux naar onder meer Namen, Leefdaal en Guibertin. Een goedgevulde lijst. Hij speelde ook meerdere seizoenen in Liga A en combineerde het zaalvolleybal twaalf jaar lang met beachvolleybal. In het zand werd hij tweemaal Belgisch kampioen en nam hij deel aan 25 internationale competities.

“Als we meer steun hadden gehad, waren Ward Coucke en ik verder geraakt. In onderlinge partijen was het verschil met de wereldtoppers niet zo groot. Dat die steun er nooit is gekomen, is jammer, maar toch ben ik tevreden met mijn spelerscarrière. Ik heb altijd mijn plaats gehad in de ploegen waar ik speelde, ook dat is belangrijk voor mij.”

“Ik had niet verwacht dat mijn spelerscarrière al op mijn dertigste op een lager pitje gezet zou worden. Ik speelde in Liga A en was op fysiek vlak nog nooit zo goed, maar ik vond geen interessant project en ben dan speler-trainer geworden bij Gembloux, in nationale twee. Dat project had potentieel, dat bewijzen we met twee promoties in vier jaar tijd.”

In die periode pleegde Frankart een telefoontje naar Philippe Vanescote van de Barbar Girls. Zij waren al even op zoek naar een nieuwe coach en hij zag die uitdaging wel zitten. De deal was snel beklonken, en de nieuwe coach bereikte met een promotie naar Liga A in zijn eerste seizoen meteen het beoogde doel. “Tijdens ons eerste seizoen in Liga A hebben we ons gehandhaafd met een zevende plaats, hoewel we heel wat onervaren speelsters hadden. Het jaar erna herhaalden we dat, met veel minder budget en een beperkte spelerskern.”

Zwaard van Damocles
Dit seizoen beschikt Frankart over een groep waar meer evenwicht in zit en die een duidelijke Belgische stempel draagt. Hij beschikt over maar liefst negen Belgen, bijgestaan door drie buitenlandse speelsters. Met vier vrouwen die overbleven en acht nieuwelingen is de kern goed door elkaar geschud, maar de coach deed er de afgelopen weken alles aan om een ploeg te smeden.

“Tijdens de voorbereiding kies ik ervoor om snel wedstrijden te spelen zodat ik kan zien wat de speelsters in hun mars hebben. Op dat moment zijn ze nog niet klaar en spelen ze tegen ploegen die verder staan in hun voorbereiding. Ik kijk hoe ze met frustratie omgaan, vraag later time-outs aan om hun reactie te zien of wissel de ploeg regelmatig om hen te destabiliseren. Die aanpak verschilt van die van andere coaches, maar ik wil dat ze tijdens de voorbereiding verschillende fases doorlopen om klaar te zijn voor het seizoen.”

“Werken met vrouwen vraagt een andere aanpak. Je moet meer praten, en dan vooral individueel. Bij Gembloux kan ik iets in de groep smijten, waarop iedereen zal zeggen wat hij denkt. Vrouwen doen dat minder snel. De sfeer is voor hen belangrijk. Als die goed zit, zijn ze tot zeer veel in staat. Ook op het vlak van coaching is het anders. Bij mannen ga ik bijvoorbeeld sneller een time-out vragen. Ik leer elke dag bij over hoe ik mannen en vrouwen moet trainen.”

Ondanks de versterking van de kern, begint Frankart dit weekend met een wrang gevoel aan het seizoen. Martina Nosekova is een hele tijd out door een blessure, en de coach rekende op haar om de groep op sleeptouw te nemen. “Volgens mij is ze wat receptie-aanval betreft de beste speelster in onze competitie. Om uit te voeren wat ik in gedachten heb, heb ik een speelster als Martina nodig.”

“Ik wil dit seizoen beter doen dan een zevende plek. Met minder ben ik niet tevreden, al hebben heel wat ploegen zich versterkt, en zijn we van tien naar twaalf ploegen gegaan in onze reeks. Dat wil zeggen: meer ploegen waar we van kunnen winnen, maar ook van kunnen verliezen. Het nieuwe systeem van de play-offs is maar niks. De eerste twee en de laatste twee maken onder elkaar uit wie kampioen wordt en wie zakt, en de anderen bepalen onderling op welke plek ze eindigen. Zo kan een uitstekend seizoen ineens naar de vaantjes zijn.”

Frankart is een man met ambitie, maar aan andere oorden denkt hij nog niet. De Barbar Girls passen goed binnen zijn strakke agenda en hij kan er nog veel leren. “Ik heb geen zwaard van Damocles boven mijn hoofd hangen. Iedereen weet dat we een betere ploeg hebben dan vorig seizoen, dus zullen ze meer van ons verwachten. Ik zou die verwachtingen uiteraard graag waarmaken. Ik ga er altijd vol voor, ik wil geen spijt hebben achteraf.”

“Vandaag moeten we goede seizoenen draaien en willen we in Liga A blijven. Andere ploegen hebben wellicht meer ambitie, maar ook hogere budgetten. We proberen zo professioneel mogelijk te werken en ik denk dat we dat ook benaderen. Uiteraard zou het leuk zijn om ooit een superploeg te trainen die alles wint. Maar nu zit ik zeer goed bij de Barbar Girls.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni