Anneessens BRUZZ 1539

Basic-Fit Brussels Anneessens 25: ‘We zijn het topje van de ijsberg’

Tim Schoonjans
© BRUZZ
21/09/2016

Basic-Fit Brussels Anneessens 25 heeft de Belgische futsalwereld vorig seizoen verrast. De net gepromoveerde Brusselaars beëindigden het kampioenschap als vijfde en wonnen zelfs de beker van België. Een topprestatie van een vriendenploeg, die het uithangbord is van een club die zich met hart en ziel inzet voor jongeren uit Brussel-Stad. “De mensen die in de schaduw werken, verdienen alle lof.”

“Tijdens het seizoen 2011-2012 is het allemaal begonnen,” vertelt speler, secretaris en coördinator van de jeugdploegen Mustapha Rezki (31). “Niet dat er toen iets is veranderd aan onze werking, maar dat seizoen en de seizoenen erna zijn we telkens gepromoveerd. Vorig seizoen natuurlijk niet, maar we hebben wel de beker van België gewonnen en zijn vijfde geëindigd in de competitie, op één punt van de play-offs.”

Om te begrijpen waarom ‘de mayonaise pakt’ bij Basic-Fit Brussels Anneessens 25, moeten we terug in de tijd. In 1980 begon pater Philippe Heymans een sportieve werking in Brussel-Stad die heel wat ketjes een uitlaatklep bood. Die doofde echter stilaan uit tussen 2000 en 2004, toen de pater in het buitenland zat. “In 2005 zijn we opnieuw begonnen. Om die nieuwe start de nodige luister bij te zetten, hebben we de club Anneessens 25 genoemd. Naar het aantal jaren dat de werking toen bestond.”

“Ons doel was en is jongeren uit moeilijke wijken van Brussel-Stad de kans geven om aan sport te doen. Daar hebben ze niet altijd de mogelijkheid toe. Bij voetbalclubs loopt het lidgeld bijvoorbeeld al snel op tot enkele honderden euro’s. Daarom zijn we in 2005 met een volwassenen- en een jeugdploeg begonnen. Ondertussen hebben we negen jeugdploegen, waaronder sinds dit seizoen een meisjesploeg. Die kwam er na het grote succes van de initiaties die we vorig jaar voor hen hebben georganiseerd.”

De club breidde niet alleen zijn voetbalploegen uit, op vraag van de leden diversifieerde hij ook. Kinderen van drie tot zes kunnen nu ook aan babysport doen, en jongeren kunnen drie uur per week zwemles volgen in het zwembad aan het Vossenplein. “Bij onze huidige 140 leden komen er een honderdtal bij. Daardoor kunnen we amper volgen. Het vraagt veel werk van onze vrijwilligers. Ze zetten zich belangeloos in voor de jongeren. Daarom zijn deze mensen in de schaduw zo belangrijk.”

Supporters plezieren
De mannen die in de kijker staan, zijn sinds vorig seizoen de spelers van de eerste futsalploeg. Net als de vorige generatie is het een groep vrienden die wekelijks een wedstrijd speelt. Met dat verschil dat deze ploeg op een uitstekend niveau presteert. “Al van kleins af aan spelen we samen voetbal. Vroeger op straat, nu in de zaal. Wat ons onderscheidt van andere clubs is dat er bij ons niets moet. Ik heb al wat ervaring in de eerste futsalklasse, onder meer bij Puurs en Gooik, en daar hing een andere sfeer. Daar wil de voorzitter resultaten zien. Wij hebben niet echt een bepaalde ambitie, wij willen in eerste instantie onze supporters plezieren. Daarnaast willen we natuurlijk tonen wat de club allemaal bereikt, wij zijn de vitrine. Tegelijk zijn wij maar het topje van de ijsberg.”

“De automatismen zitten er bij ons goed in. Bij andere ploegen zijn er telkens nieuwkomers en vertrekkers, zij moeten daar meer aan werken. Dit seizoen komen er bij ons twee spelers bij, maar dat zijn twee achttienjarigen uit onze jeugd. Sinds vorig jaar trainen we één keer per week. Bij andere clubs loopt dat op tot twee à drie keer per week. De spelers daar worden betaald. Daardoor is het grappig om als klein ploegje te winnen tegen die grotere clubs. Al zullen ze dit seizoen anders naar ons kijken. Men houdt ons in het oog (Lacht). We zullen moeten bevestigen.”

Met hun uitstekende prestaties zorgen de mannen van Basic-Fit Brussels Anneessens 25 voor een positief beeld van de wijken die ze vertegenwoordigen. Dat voelen ze. Maar de inspanningen zullen herhaald moeten worden om op lange termijn echte resultaten te bereiken. “Het is fijn dat onze prestaties een dynamiek op gang brengen. Dat is motiverend. Maar als gespecialiseerde opvoeder weet ik dat het tijd vergt om echte resultaten te behalen. Als we dit vijf jaar kunnen herhalen, zullen we meer effect hebben. Dan raak je meer mensen.”

“We willen onze werking uitbreiden, maar daarvoor hebben we meer krachten nodig. Dat kan het aanbieden van meer sporten zijn, maar niet eender wat. We beginnen bijvoorbeeld niet met baseball als niemand er interesse voor heeft. We luisteren naar de mensen. Wel willen we de zwemschool uitbouwen en ook daar een goed niveau halen. Met de futsalploeg willen we dit seizoen de linkerhelft van het klassement halen en zo ver mogelijk gaan in de beker. Maar nogmaals, echte ambitie hebben we niet. Het is eerder onze aanhang die voor druk zorgt. We willen aan hun verwachtingen voldoen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni