Twee ploegen van drie spelers, één basketbalring en één bal. Dat is 3x3 basketbal, ook wel gekend als streetbasketbal. Dat die discipline aan een opmars bezig is, kan u op zaterdag 16 juli ontdekken op het Muntplein.

De Internationale Basketfederatie FIBA is de grote bezieler achter die opmars. Over heel de wereld worden initiatieven opgezet om 3x3 te promoten en dat slaagt aan. Ook bij ons, en met knappe resultaten. Kijk maar naar de bronzen medaille die onze dames hebben behaald op het wereldkampioenschap in 2014.

In België wordt ook een kampioenschap georganiseerd, 3x3 Masters genaamd. Het kampioenschap doet vijf steden aan waar kwalificatietornooien worden opgezet. Op zaterdag 16 juli staat het derde tornooi op het programma, in Brussel. Ploegen van de U13 en de U15 zullen in de loop van de voormiddag aan hun wedstrijden beginnen, hun finales gaan rond dertien uur van start. Ploegen van de U18 en de 18+ zijn in de namiddag aan zet, rond 18 uur worden de finales in hun categorie afgewerkt. Behalve het spektakel van de partijen zelf zal er ook tussen de wedstrijden door heel wat te zien zijn dankzij de Shootout Contest en de Dunk Contest. Toeschouwers kunnen gratis genieten van de beste shots en de gekste dunks.

De top vier van elk kwalificatietornooi plaatst zich voor de finale, die op 30 juli zal plaatsvinden in Antwerpen. Daar zullen de 3x3 basketbal kampioenen 2016 gekroond worden. Behalve prijzengeld plaatsen de mannelijke winnaars van de 18+ categorie zich ook voor de World Tour in Lausanne, die op 26 en 27 augustus plaatsvindt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni