Belgian Tornados moeten vrede nemen met vierde plaats op 4x400m

© Belga
14/08/2017

De Belgian Tornados (Robin Vanderbemden, Jonathan Borlée, Dylan Borlée en Kevin Borlée) zijn zondagavond in 3:00.04 vierde geëindigd op de 4x400 meter op het WK atletiek in Londen. Het goud ging naar Trinidad & Tobago, voor de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Jacques Borlée had voor aanvang de volgorde van zijn viertal gewijzigd. Robin Vanderbemden startte en werd gevolgd door Jonathan, Dylan en slotloper Kevin Borlée. In de reeksen hadden de Belgen nog een chrono van 2:59.47 laten optekenen.

Trinidad & Tobago verrassende winnaar
Vanuit baan 9 slaagden de Tornados er echter nooit in mee te spelen voor de medailles. Trinidad & Tobago (2:58.12), de Verenigde Staten (2:58.61) en Groot-Brittannië (2:59.00) bleven de Belgen (3:00.04) ruimschoots voor. Het Belgisch record van 2:58.52 bleef ver weg. Voor het team van Jacques Borlée is het een tweede vierde plaats op rij, na vorig jaar op de Spelen in Rio, toen het Belgische viertal op drie honderdsten brons misten.

"Opnieuw vierde", zo reageren de teleurgestelde Tornados na afloop. Vanuit de ondankbare baan 9 startte Robin Vanderbemden sterk, maar hij kreeg het op het einde lastig. "Ik had het inderdaad moeilijk in de laatste honderd meter", bekende Vanderbemden. "Het is de eerste keer dit jaar dat ik twee races op zo'n korte tijd loop en dat betaal ik cash."

'Maximum gegeven'
Jonathan Borlée vertrok als tweede loper vanuit de zevende stek. "We hebben allemaal het maximum gegeven", stak hij van wal. "Hopelijk zit het toch ooit eens mee. Ook nu weer hadden we pech met de baanindeling. Zaterdag in de reeksen starten we in de binnenbaan en nu helemaal buitenom. Dat kost ons misschien wel een medaille. Het is heel frustrerend voor ons. Ik vind dat we die medaille eindelijk wel eens verdienen."

Ook Dylan Borlée moest vanuit derde positie aan zijn race beginnen. De jongte Borlée maakte een mooie remonte alvorens het ook in de laatste meters moeilijk te krijgen. "We zaten in een groepje en het kostte ons veel tijd daar uit weg te raken", legde Dylan uit. "Uiteindelijk was het net niet goed genoeg vandaag. Daar zijn geen excuses voor. Heel jammer."

Kevin Borlée ten slotte liep de snelste tijd van alle 4x400m-lopers (43.64), maar kon de Tornados niet meer verder brengen dan een vierde stek. "Ik heb het maximum gegeven", stak hij van wal. "We hebben veel tijd verloren in het peloton. Er rest ons niets anders dan verder te werken. Misschien betaalt al dat werk zich toch ooit nog eens uit met een medaille op een WK of de Olympische Spelen."

De Belgische delegatie blijft zo steken op één (gouden) medaille van Nafi Thiam.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni