Brussel haalt openingsrit Tour de France 2019 binnen

© BRUZZ
30/05/2017

Exact 50 jaar nadat Brusselaar Eddy Merckx zijn eerste Tour de France won, zal de openingsrit van de wielerwedstrijd plaatsvinden in Brussel. Dat bevestigden burgemeester Yvan Mayeur (PS) en schepen van Sport Alain Courtois (MR) op een persconferentie dinsdag. De Grand Départ komt zo voor het eerst sinds de Wereldtentoonstelling van 1958 naar onze hoofdstad.

De Tour wil zo op een gepaste manier de vijftigste verjaardag van Merckx’ eerste Tourzege (1969) vieren. ‘De Kannibaal’ won in totaal 5 edities van de Tour de France.

In 2014 diende de Stad Brussel onder leiding van schepen van Sport Alain Courtois (MR) haar kandidatuur in om de Grand Départ naar Brussel te halen. In de laatste maanden stak ook burgemeester Yvan Mayeur (PS) een tandje bij met lobbywerk bij de Tour en de Parijse burgemeester Hidalgo, maar ook door zijn eigen wielerwedstrijd - de 50 kilometer van Brussel - aan te kondigen.

Onze hoofdstad moest eerst nog zien af te rekenen met concurrentie van andere regio's zoals La Vendée, Kopenhagen en Londen, maar die krijgen andere jaren hun kans of trokken hun kandidatuur opnieuw in.

Brussel mag zo voor de tweede keer de openingsrit van de Tour organiseren. De eerste keer was in 1958, het jaar van de Wereldtentoonstelling. Voor ons land wordt het de vijfde keer na Charleroi (1975) en twee maal Luik (2004 en 2012).

Het is nog niet duidelijk of de openingsrit van de Tour een proloog of een rit in lijn zal zijn.

De @StadBrussel organiseert het grote vertrek voor de #TDF2019 @LeTour
Een hulde aan "De Kannibaal" #Eddymercks! pic.twitter.com/U049A8LGoa

— yvan mayeur (@YvanMayeur) 30 mei 2017

C.Prudhomme: "Mr.Merckx vous êtes le plus Grand cycliste. Mr.Merckx vous êtes un Seigneur" #TDF2019 pic.twitter.com/mSBhnKLxb9

— Le Tour de France (@LeTour) 30 mei 2017

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni