© Gilles Déherand

Christophe Gérard kijkt met Logis Oudergem Ekaterinburg in de ogen

Tim Schoonjans
© BRUZZ
25/01/2017

Tafeltennisteam Logis Oudergem staat in de kwartfinales van Europabeker ETTU en neemt het daarin op tegen topploeg UMMC Ekaterinburg. Bij de thuisploeg zal Christophe Gérard (26) op de bank zitten. De Brusselaar heeft tafeltennis altijd puur als hobby gezien, maar maakt vandaag wel deel uit van de beste ploeg van het land.

Tafeltennis is nooit mijn doel in het leven geweest,” vertelt de nuchtere Gérard. “Vanaf mijn twaalfde begon ik op vraag van mijn trainers meer te trainen, dat wel. Maar ik wist dat ik zou voortstuderen en daarna carrière wou maken in de professionele wereld. Daarbij, het is zeer moeilijk om in het tafeltennis van je sport te leven. Dat is nooit een optie geweest voor mij.”

Gérard begon als achtjarige ket bij Logis Oudergem en zou er nooit meer weggaan. Ook tijdens zijn studies handelsingenieur in Louvain-la-Neuve kwam hij nog af en toe langs op de club om een balletje te slaan, maar toen draaide het voor hem wel op een laag pitje. Na zijn studies ging zijn trainingsritme opnieuw de hoogte in, net als zijn niveau. “Ik was al wat ouder en volwassener, ik volhardde meer in mijn trainingen. Omdat ik beter in mijn hoofd was en meer plezier had in het trainen, ging het beter. In tafeltennis is psychologie van groot belang.”

“Ik verhoogde mijn trainingsritme niet met bepaalde ambities. Al leidde de beslissing om mijn klassement te verlagen een viertal jaar geleden tot een onverwachte boost. Een commissie beslist daarover en is daarin nogal subjectief. Ik vond de beslissing niet correct en wou hun ongelijk bewijzen. Daarom draaide ik de knop om, ging ik drie à vier keer per week trainen en werd ik beter dan daarvoor.”

© Gilles Déherand
Vandaag behoort de Brusselaar naar eigen zeggen tot de Belgische top dertig. Dankzij zijn trainingsarbeid, maar ook met dank aan zijn ploegmaats. Gérard is aan zijn derde seizoen bezig als lid van de Superdivisieploeg van Logis Oudergem, dat dit seizoen opnieuw resoluut voor de titel gaat. “Je hebt drie officiële spelers in een ploeg en ik ben de vierde, de vervanger. Ik speel dus af en toe. Vorig seizoen waren dat bijvoorbeeld een zestal wedstrijden.”

“Natuurlijk leer ik veel bij door met dergelijke goede spelers te spelen. Van Jean-Michel Saive heb ik bijvoorbeeld opgepikt hoe belangrijk het mentale is. Hij is iemand die altijd vecht om te winnen. Dat is een les die je in het leven ook kan gebruiken, om te slagen moet je vechten.”

Peptalk
Gérard speelt ook bij de ploeg van Logis die in eerste nationale uitkomt, de divisie onder de Superdivisie. Ook zij staan op kop in het klassement. Individueel werd hij vorig seizoen onder meer derde op het Belgisch kampioenschap in de B-divisie en in de maand augustus van vorig jaar werd hij nog derde op het bekende internationale tornooi van Oostende. Bij de Superdivisieploeg komt hij minder aan de bak, maar hij speelt er wel degelijk een rol. “Ik ben er altijd om met de ploegmaats op te warmen en ook vanop de bank ben ik er voor de ploeg. Ik moedig hen aan, sta achter hen en dat kan op psychologisch vlak zeker helpen. Als bankzitter coach ik ook wat bij, als dat nodig is.”

“Dat coachen gebeurt ook bij Jean-Mi, uiteraard. We begrijpen elkaar goed. Op tactisch en technisch vlak is dat bijna nooit nodig, maar aanmoedigende woorden helpen altijd. Heeft hij een moeilijke dag, zit er iets niet goed, dan kan ik daarop inspelen met peptalk.”

Logis zal zondag alle aanmoedigingen kunnen gebruiken. Met Ekaterinburg kijkt het in de kwartfinales van Europabeker ETTU een absolute topploeg in de ogen. Maar de Brusselaars geven zich zeker niet gewonnen. “Ik heb het nog eens nagekeken: ze hebben twee spelers uit de mondiale top 35 en een derde uit de top zestig. Dat zegt veel, het zal zeer moeilijk worden. Maar niets is onmogelijk. Dat is de schoonheid van sport: alles kan. Zeker in tafeltennis. Zijn ze niet goed opgewarmd, zit het mentaal niet goed,… Het kan allemaal. Onze spionkop zal ook zijn rol spelen. Ze zijn luidruchtig en dat kom je niet zoveel tegen in het tafeltennis. Onze tegenstanders zullen dat niet gewoon zijn.”

“We moeten vechten, we hebben niets te verliezen. We mogen niet denken dat zij sterker zijn. Ik zal op de bank zitten en mijn ploegmaats coachen. We moeten samen alles doen om de overwinning proberen binnen te halen.”

Die topaffiche is voor Gérard uiteraard een leuke ervaring, maar dat verandert niets aan de manier waarop hij naar tafeltennis kijkt. Het blijft een hobby voor hem, zelfs al gaat het er serieuzer aan toe. Plezier blijven maken, dat is het belangrijkste. “Ik heb geen specifieke carrièredoelen voor ogen. Ik train veel en dat is uiteraard om vooruitgang te boeken. Het zou leuk zijn mocht ik een A-speler worden. Dat hangt opnieuw af van de subjectieve beoordeling van een groep mensen. Het is geen absolute droom voor mij, maar ik zou zeer gelukkig zijn mocht ik dat kunnen bereiken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni