Universiade03

En garde voor Taipei: Brusselse studenten naar de Universiade 2017

Jean-Marie Binst
© BRUZZ
11/07/2017

De Brusselse studenten en universiteiten worden goed vertegenwoordigd tijdens de Summer Universiade 2017 in Taiwan, het derde grootste sportevenement ter wereld. Als de shortlist - pas bekend sinds 3 juli - nog vier weken standhoudt, zal de Belgische delegatie zich in tien disciplines kunnen meten in Taipei.

In april begonnen de selecties voor deelname aan de Summer Universiade, zoveel als de tweejaarlijkse Olympische Spelen voor studenten-topsporters. De 29ste editie vindt plaats van 19 tot 30 augustus in Taipei. Op de openingsceremonie hoopt de Belgische delegatie op te vallen, met 38 Belgische studenten van hogescholen en universiteiten uit tien sportdisciplines weerhouden: atletiek (18), judo (6), tafeltennis (3), taekwondo (2), schermen (2), zwemmen (2), artistieke gymnastiek (2), badminton (1), boogschieten (1) en gewichtheffen (1). Naar Aziatische gewoonte worden er lokale jongeren-vrijwilligers ingeschakeld die met onze driekleur zullen vlaggen en supporteren telkens als de Belgen in de arena verschijnen. De jongeren zijn ook al door de Permanente Vertegenwoordiging van Taipei in Brussel uitgenodigd.

Om deel te nemen aan de Universiade wordt van de topsporters niet veel verwacht: student zijn, minstens zeventien jaar oud zijn, Belg en in de deelnemende disciplines excelleren. In een aantal sporten worden sportieve selectienormen opgelegd, voor atletiek en zwemmen bijvoorbeeld, maar onder meer bij schermen is dat niet het geval. Toch zijn last minute wel sporters die binnen het seizoen moeten kiezen of ze of naar de Universiade of een EK of WK gaan. Want alles is des guten zu viel. Dat is het geval voor de judoka Axl Bardiau (VUB), die uiteindelijk niet deelneemt. Onze studenten zullen het onder de negenduizend deelnemende sportlui uit 170 landen moeten waarmaken in tien sporttakken, al zijn er op de Universiade veertien sporten en drie optionele sporten te bekennen. Met enkele coaches en een grote ploeg van BUSF erbij, is de missie toch opvallend aanwezig. Ook een (para)medisch team is erbij, met nieuwkomer sportkinesist Nick Parys uit Laken. In naam van de bevoegde ministers gaat Alain Laitat mee, de secretaris-generaal van Adeps.

In een eerste midlist van geselecteerden door de Belgische Universitaire Sportfederatie (BUSF) was er een evenwicht tussen Nederlandstaligen en Franstaligen. Met de shortlist van uiteindelijke deelnemers is de balans veeleer richting ULB overgeslagen. Kandidaten aandragen gebeurt niet echt evenwichtig. Dieter Theylaert, secretaris-generaal van de BUSF en delegatiehoofd voor de Universiade: “Het probleem in België is dat we aan de Franstalige kant met Adeps één gesprekspartner hebben, die kandidaten uit alle sportfederaties aandraagt en alles met één budget ondersteunt. Aan Vlaamse kant financiert Sport Vlaanderen (ex-Bloso) iedere sportfederatie apart. Dat leidt tot versnippering. Elke sportfederatie beslist dan zelf of er in een budget voor deelname aan de Universiade wordt voorzien. Dat maakt het complexer en tijdrovend, met het nadeel dat sommige sportfederaties geen budget geven.”

Die moeilijkheden nemen niet weg dat uiteindelijk acht sporters die te linken zijn aan Brussel, terug te vinden zijn in de selectie. Sarah Prieels uit Sint-Agatha-Berchem studeert weliswaar aan de University of Edinburgh, maar verdedigt de Belgische kleuren in het boogschieten. Verder Romain Nicodeme (Haute Ecole Da Vinci), Simon Debognies (VUB) en Cynthia Bolingo (USLB) voor atletiek. Voor taekwondo Mohamed Ketbi (Ecam/Da Vinci) en Mourad Laachraou (Ephec), die eind juni nog de vijfde plaats in de klasse 54 kilo op het WK in Muju (Zuid-Korea) won, en al Europees kampioen is. Ook internationale prijsbeesten VUB’er Stef De Greef (schermen) en ULB’er Anna Van Bellinghen (gewichtheffen) studeren in Brussel en verdedigen naast de nationale ook de Brusselse lelievlag. Een portret van twee buitenbeentjes, die als alle anderen willen bewijzen dat hogere studies combineren met sporten niet voor watjes is.

Floretschermer Stef De Greef

De Greef Stef BKsen2016 LG02 bruzz1578
Bij de jongste telgen die afreizen naar Taipei hoort floretschermer Stef De Greef (1998). Hij begon in oktober de nieuwe Engelstalige richting bachelor in Social Sciences aan de VUB. Samen met degenschermer Nicolas Poncin, haalde De Greef de selectie. “Om mijn studies te kunnen combineren met schermen, neem ik elk semester maar de helft van mijn vakken op. Zo spreid ik een academiejaar over twee jaar,” zegt hij. “Ik volg geen specifiek topsporttraject, zoals atleten doorgaans doen om studies met sport te kunnen combineren. De VUB biedt me wel veel topsportfaciliteiten aan, omdat ik bekend sta als topsporter in floret.”

Als lid van de Brussels Fencing Club heeft De Greef zich aangesloten bij de Franstalige schermfederatie. Hij traint in de sporthal van Sint-Agatha-Berchem en staat zestiende op de internationale klassering. Sinds een seizoen speelt hij in categorie U20. In 2015-2016 haalde hij zich als zeventienjarige de 21ste plaats bij de Kadetten Floret tijdens het wereldkampioenschap in Tasjkent (Oezbekistan). Hierdoor werd hij vicekampioen van België (U17). De Belgische Universitaire Sportfederatie (BUSF) legde voor de Universiade 2017 voor zijn discipline geen bijzonder selectiecriterium op. Alleen een goede internationale ranking bleek nodig. Die heeft De Greef op zak, gezien zijn puike resultaat op het Europees kampioenschap begin maart in Plovdiv (Bulgarije). Hij geraakte er tot in de tableau 16, waardoor de VUB’er ‘s lands eerste floretschermer werd. “Waarschijnlijk heeft de Fédération Francophone des Cercles d’Escrime de Belgique me bij Adeps aangeprezen voor de longlist voor de Universiade. Ik ben heel blij dat de BUSF me geselecteerd heeft. Ik droom al van mijn zesde om deel te nemen aan de Olympische Spelen, en de Universiade zal als wereldwedstrijd een prachtige levenservaring worden. Het evenement staat organisatorisch niet ver van de Olympische Spelen. Ik wil daar vooral volop van genieten en proberen een goed resultaat neer te zetten.”

“In die eerste grootse ervaring zal ik me niet focussen op resultaattraining, maar ik wil leren van de verschillende externe factoren die zo’n wereldwedstrijd beïnvloeden, zoals de jetlag, de sfeer tussen sporters van andere disciplines en het klimaat (het is er dan 35-40 ⁰C, met hoge vochtigheidsgraad. Het orkaanseizoen met aardbevingen begint half augustus, red.).”

Als het noodweer toeslaat, worden de Universiade competities met dagen of weken verdaagd. Sowieso slaat De Greef het WK van eind juli in Leipzig over, om genoeg rust te nemen, zodat hij volop op Taipei kan inzetten. Eind juli vertrekt hij op fysieke trainingsstage naar Letland, met een deel van de Belgische ploeg en zijn Georgische trainer Tamaz Chincharauli.

Gewichthefster Anna Van Bellinghen

universiade anna-Van Bellingen BRUZZ ACTUA 1578
In het najaar begint Anna Van Bellinghen uit Elsene haar tweede masterjaar Russisch-Engels aan de ULB. De combinatie van die richting met sporttraining gewichtheffen liep niet van een leien dakje. “Het is een richting waarin ik in de bachelorjaren vijf dagen op vijf een hele dag in de klassen taalpraktijk aanwezig moest zijn, want vakken om thuis te studeren, waren er amper,” vertelt ze. “Ik heb mijn eerste jaar master afgelegd over twee academiejaren, met steun van Adeps. Het gaf me de nodige ademruimte. Sindsdien is de combinatie haalbaar. Met mijn moeder en twee sportvrienden heb ik met Pasen een nieuwe, eigen club gewichtheffen opgericht, de Brussels Weightlifting School (BWS) in de sporthal van het Parc Sportif des Trois Tilleuls (Watermaal-Bosvoorde). Mijn virus geef ik graag door aan jongeren, die spijtig genoeg te laat beginnen, vaak als ze al achttien jaar zijn. Er zijn veel te veel vooroordelen over gewichtheffen, zeker bij meisjes en dat taboe wil ik door ernstige begeleiding de kop indrukken. Ook mijn moeder was nu niet te vinden voor krachttraining, toen ik er als zestienjarige mee begon. Ouders focussen verkeerdelijk op berichten rond voedingssupplementen, waardoor het imago van onze sport een deuk krijgt. “

Waarom gewichtheffen haar als vrouw ligt? Van Bellinghen: “Als je eenmaal in de ban bent van gewichtheffen, en bij uitbreiding balkturnen en alle krachtsporten, laat het je niet meer los. Het werkt aanstekelijk. Het numeriek objectief is als een exacte wetenschap waar je volledig door gepassioneerd geraakt, en waarin je alsmaar verder wil gaan.” De gewichthefster, in de nieuwe categorie 90 kilo, heeft al een mooi palmares. In april haalde Van Bellinghen brons op het Europees kampioenschap. Die eerste grote medaille versterkte haar zelfvertrouwen. “Ik zat echt wel op mijn honger met resultaten, want mijn vorderingen bleven maar stijgen zonder wedstrijdresultaat. Wellicht door te hoge verwachtingen van mezelf, en de hoge studiedruk die me parten speelde. Ook heb ik sinds januari een nieuwe trainer, ’s lands beste en oud-topsporter Tom Goegebuer (fysicus van de UGent, voortrekker van de federatie gewichtheffen, en grondlegger van het Belgisch kampioenschap Gewichtheffen, red.).” Met hem vormt Van Bellinghen duidelijk een goede tandem, die zich in Taipei wil laten zien. “Zelf in mijn slechtste dagen haal ik nog de minimale criteria van het Europees kampioenschap voor mijn gewichtscategorie. Daar moet ik me alvast niet op focussen.”

> Info: almaty2017.com en www.fisu.net

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni