Bram Van de Velde
Column

Estafette: niet voor de poen

Bram Van de Velde
© BRUZZ
21/09/2016

Ik heb nooit in de horeca gewerkt. Of toch. Ik hield als tiener op zondagavond wel eens de bar open op internaat in het idyllische Hamont-Achel. De mama’s en papa’s die zoon- of dochterlief kwamen afzetten, kregen van mij een filterkoffietje of een Ops-Ale, een populair biertje uit de streek. Maar verder, neen, geen ervaring als garçon te koop bij deze jongen.

Siddy heeft dat wel. Ik kwam hem tegen op het gastronomisch festival Eat.Brussels. Siddy was door restaurant Humphrey’s ingehuurd om knorrende magen het zwijgen op te leggen. Op een luw moment hadden we een gesprek over werken in de horeca: de lange uren, het karige loon en fooi. “In het Hard Rock Café op de Grote Markt werd ik goed betaald,” zei Siddy. “Tot 700 euro per maand extra, gewoon door fooi.”

Zelf ben ik zeer karig met het uitdelen van fooi. Ik ben van nature een spaarzame jongen, waarschijnlijk tot frustratie van personen als Siddy. Als ik al wat extra munten op tafel laat slingeren na een restaurantbezoek, valt dat vaker voor in het buitenland dan in mijn eigen Brussel.

Toen ik zelf voor het eerst een fooi kreeg, was dat dus een zeer bevreemdende ervaring. Een gevoel dat het midden hield tussen dankbaarheid en schuld. Ik had net als stadsgids een Vlaamse familie Brussel laten zien. Al lopend, want het drietal had een gegidste looproute geboekt bij Brussels Sightjogging. Die eerste fooi moet ondertussen een jaar of vijf geleden zijn. Ik herinner me het bedrag niet meer. Enkele maanden geleden stopte een Amerikaanse dame me na een toertje door de stad nog tien euro toe. Dat is super veel.

Vergeef mij de promo, maar Sightjogging is de max. Voor de gegidste is het een milieuvriendelijk, sportief alternatief om de stad te ontdekken. Voor de gids is het een mooie samensmelting van de liefde voor Brussel met de liefde voor de loopsport. Win-win voor alles en iedereen.

Het is lang geleden dat ik mijn gidspakje heb aangetrokken. Kinderen, weet u wel. Maar dit weekend sta ik weer paraat. Speciaal voor de luisteraars van Radio 1.

Onze collega’s van Radio 1 zenden de hele week uit vanuit het Radio1-café, onderaan de Kunstberg. Onder de noemer #BEL10 mag wie dat wil ideeën komen spouwen om van ons land een betere plek te maken. Voor wie tijdens dat harde werken aan een betere wereld wat ontspanning kan gebruiken zijn dit weekend originele tochten door Brussel gepland. De sportiefste Radio1-luisteraars moeten zich zeker aansluiten bij mijn vrienden van Brussels Sightjogging.

Jawel, u leest het goed: u kan mij boeken. Neen, meelezende cougars, ik ben geen callboy. Maar ik wil u best laten zweten. Als u dat wenst, ben ik zaterdag- of zondagvoormiddag uw loopmaatje met een bovengemiddelde Brusselkennis. Voor wie enkel in de namiddag tijd heeft: dan neemt een van mijn vijf collega’s u met plezier mee.

U mag, wat mij betreft, uw portefeuille thuislaten. Dat loopt wat gemakkelijker.

Bram Van de Velde is radiopresentator op BRUZZ en actief vrijetijdssporter

Estafette

In Estafette schrijven BRUZZ-journalisten Filip Van Der Elst, Bram Van de Velde en Ken Lambeets om beurten over sporten in Brussel.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Estafette

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni