© Twitter Elke Gebruers

Frutos begint met zuinige bekerzege tegen Westerlo

Godfried Roelant
20/09/2017

Anderlecht heeft zich met het kleinste verschil geplaatst voor de volgende ronde van de Beker van België. Na een grijze eerste helft besliste Onyekuru de match kort na de pauze. De recordkampioen wint zo zijn eerste match onder kersverse coach Nicolas Frutos, maar De Reiger heeft duidelijk nog veel werk voor de boeg.

Nicolas Frutos wachtte naar eigen zeggen al acht jaar op een kans om als hoofdcoach van Anderlecht te mogen postvatten voor de bank. Na het ontslag van Weiler kreeg de 36-jarige ex-assistent van de Zwitser eindelijk zijn kans. Onder grote persbelangstelling kondigde Frutos aan dat hij in twintig minuten manager Herman Van Holsbeeck wilde overtuigen van zijn kwaliteiten als oefenmeester.

Brilscore aan de rust
Frutos rekende daarvoor onder anderen op, jawel, Sven Kums. De Dilbekenaar moest op het middenveld voor creativiteit zorgen, maar dat lukte niet echt. De kansen kwamen voor Anderlecht vooral van op de rechterflank.

Daar ontstonden een paar mooie combinaties tussen Chipciu, Bruno en Onyekuru. Na een zwakke terugspeelbal van Corstjens kreeg die laatste na tien minuten een kansje om een ploegmaat in stelling te brengen, maar de bal verdween naast de kooi van Westerlo-doelman Van Hout. Ook de vele voorzetten van Chipciu konden nooit echt gevaarlijk worden.

Als ge weet dat er een keeper van 2.07m in de goal staat, geef dan geen voorzetten die hij maar te plukken heeft. #wesand #overdegrond

— Thomas (@SportingThomas) 20 september 2017

Anderlecht had een minuut eerder wel op achterstand kunnen komen toen Rommens alleen op Boeckx mocht afgaan na een snel genomen vrije trap. De middenvelder werd echter op tijd teruggehaald door loopwonder Leander Dendoncker.

Josué Sa
Verder viel in de eerste helft vooral een slechte Josué Sa op.

© 7sur7.be

De Portugese verdediger kreeg onder Weiler niet veel speelkansen, maar werd door Frutos onverwacht in de basis gedropt.

De ex-speler van Sporting Lissabon had het duidelijk moeilijk met een vinnige De Ceulaer en bekocht zijn overtredingen na 40 minuten met een gele kaart.

Op slag van rust keurde scheidsrechter Lambrechts een doelpunt van Westerlo af na een duwfout van De Ceulaer op Boeckx. Nadien bleef het doelgevaar uit en zo gingen beide ploegen rusten met een brilscore.

Onyekuru krijgt loon naar werken
Het begin van de tweede helft was voor Westerlo. Na negen minuten kreeg De Ceulaer op de counter een zee van ruimte, maar de spits verloor het overzicht en weg was de kans.

Even later kregen de Kemphanen opnieuw een uitstekende mogelijkheid dankzij een plaatsbal van Annys. Gelukkig voor de Brusselaars redde Boeckx met de vingertoppen. Anderlecht leek maar niet uit de omknelling te geraken, maar dat was buiten Henry Onyekuru gerekend.

#wesand
Wat een frommelgoal

— Andy F (@AndyF1707) 20 september 2017

De huurling van Everton was al langer de meest bedrijvige man op het veld en zag zijn inzet een halfuur voor tijd beloond met een doelpunt. Al was er wel heel wat geluk mee gemoeid. Junior Oto’o speelde te kort terug op doelman Van Hout, waarna de bal via een carambole voor de voeten van Onyekuru belandde. Die twijfelde niet en zette de 1-0 op het bord.

Na de voorsprong parkeerden de Brusselaars de bus op de eigen speelhelft, waarna Westerlo nog een aantal keer gevaarlijk kwam opzetten. Bij Anderlecht wist enkel de ingevallen Stanciu met een slalom nog voor enige opwinding te zorgen.

Tij nog niet gekeerd
Met het kleinste verschil plaatsen de Brusselaars zich dus voor de achtste finales van de Beker van België, maar daarmee is de rust in het Astridpark nog lang niet teruggekeerd. Komend weekend mag Anderlecht op bezoek bij Waasland-Beveren. Om van die ploeg een makkelijke prooi te maken, heeft De Reiger in drie dagen tijd nog heel wat werk te verrichten.

Geen #Frutos-effect so far. Zelfde (gebrek aan) patronen. Was het probleem wel #Weiler? Hopen op beter. #wesand