Ghelamco-baas Gheysens en Wouter Vandenhaute bieden op RSCA

© Belga
18/11/2017

Voetbalclub Anderlecht staat in de vitrine. RSCA voert overnamegesprekken met Ghelamco-baas Paul Gheysens en Wouter Vandenhaute van Woestijnvis. Ook de Oezbeeks-Russische zakenman Alisjer Oesmanov dingt mee. Beide partijen bieden zo’n 75 miljoen euro voor RSCA, schrijft Het Laatste Nieuws. De club geeft voorlopig geen commentaar.

Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock is op zoek naar een overnemer. Eerst dook zakenman Alisjer Oesmanov op als kandidaat, maar ondertussen zijn de onderhandelingen met Paul Gheysens en Wouter Vandenhaute concreter geworden, schrijft VRT Sporza.

Gheysens is echter ook eigenaar van Antwerp. Twee clubs van dezelfde competitie in handen hebben is niet toegestaan, maar mogelijk zouden zijn kinderen in één van de twee clubs stappen.

Samen met Gheysens is ook Woestijnvisbaas Wouter Vandenhaute kandidaat-koper, die bekend staat als supporter van de club.

Tegenkandidaat is de rijke Oezbeeks-Russische zakenman Alisjer Oesmanov, die al dertig procent bezit van de Londense club Arsenal. Volgens BBC zou hij in het geheim ook aandeelhouder zijn van Everton, waarmee hij twee clubs in dezelfde competitie bezit en dus de regels overtreedt.


Zowel van Oesmanov als van Gheysens en Vandenhaute mogen, volgens Het Laatste Nieuws, voorzitter Roger Vanden Stock en het huidige management nog enkele jaren aan het roer van paars-wit blijven. De familie Vanden Stock zou bij een verkoop minstens een kwart van de aandelen houden: een blokkeringsminderheid, waarmee ze haar veto kan stellen bij belangrijke beslissingen.

Het nieuws over de verkoopspannen werpt ook een nieuw licht op de bouw van het Eurostadion. Gheysens is CEO van bouwpromotor Ghelamco, dat het nieuwe Eurostadion aan de Heizel wil bouwen. Om dat stadion rendabel te houden zou daar ook een nationale ploeg moeten spelen, maar RSCA is daar nooit formeel op ingegaan . Als Gheysens mede-eigenaar wordt, zou hij Anderlecht opnieuw bij het Eurostadion kunnen betrekken.

RSCA laat weten dat het "de voorstellen minutieus bestudeert en ze beoordeelt op de meerwaarde voor de club. Daar geldt één duidelijke norm: RSCA moet er sportief en financieel beter van worden op de lange termijn." Anderlecht zal pas communiceren als er een officieel akkoord is en onthoudt zich verder van alle commentaar.

'Nog geen beslissing'

Alisher Oesmanov zegt zaterdagavond in een reactie dat er over de aankoop "nog geen beslissing" is genomen. Dat laat het Londense pr-bedrijf Finsbury weten, namens USM Holdings, één van de bedrijven van Oesmanov.

"Een woordvoerder van USM Holdings Limited verklaarde dat meneer Oesmanov verschillende voorstellen kreeg, waaronder een suggestie om RSC Anderlecht over te nemen, maar dat er daarover nog geen beslissing is genomen. Meneer Oesmanov blijft een loyale en toegewijde fan en aandeelhouder van FC Arsenal", klinkt het in het persbericht. Er wordt geen verdere commentaar gegeven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni