Gretig Anderlecht blijft in Kortrijk steken op gelijkspel

Godfried Roelant
© BRUZZ
16/09/2017

Winnen op verplaatsing. Het was Anderlecht dit seizoen nog niet gelukt en daar bracht ook de verplaatsing naar Kortrijk geen verandering in. Coach René Weiler pakte uit met een nieuw recept waarin Harbaoui in de spits een plaats kreeg naast Teodorczyk. Die bedankte voor het vertrouwen met een kopbalgoal, maar dat was niet voldoende voor de zege tegen een enthousiast Kortrijk.

De tactische keuzes van Anderlecht-coach René Weiler worden steeds onvoorspelbaarder. In de Champions Leaguewedstrijd van afgelopen dinsdag maakte Kums nog zijn debuut als centrale verdediger en stond Teodorczyk er vooraan moederziel alleen voor. Vier dagen later gooide Weiler het in Kortrijk alweer over een andere boeg.

De Zwitser dropte Harbaoui naast Teodorczyk in de spits, gaf Obradovic opnieuw een basisplaats en beloonde Sels voor zijn goede prestatie in München met een plek in doel. De afspraak was nochtans dat Boeckx de competitiematchen voor zijn rekening zou nemen en Sels zich op het Europese toneel mocht bewijzen. En wat met Kums horen we u al denken? Wel, die mocht tegen zijn ex-ploeg weer eens toekijken vanop de bank.

Rottweiler Harbaoui scoort
Van daaruit zag de man van zeven miljoen hoe Anderlecht zich in de beginfase maar moeilijk meester kon maken van het middenveld. De eerste wedstrijdhelft blonk vooral uit in vechtvoetbal met Harbaoui in een hoofdrol. Na tien minuten had de Tunesiër rood kunnen krijgen voor natrappen op Makarenko, maar scheidsrechter Boucout gaf geen krimp. Even daarvoor waren de Brusselaars al goed weggekomen nadat een doelpunt van De Smet werd afgekeurd wegens buitenspel.

Onterecht afgekeurde goal, natrappen Harbaoui, Teo die mag blijven duwen & dan 0-1 door de man die rood moest hebben. Knap Boucaut. #kvkand

— Brian (@DenBirre) 16 september 2017

Vervolgens braken twee glijpartijen de match open. Na twintig minuten trapte Anderlecht-doelman Sels een gat in de lucht op een terugspeelbal van Deschacht. Kortrijk liet evenwel na om daarvan te profiteren. Op de uitbraak die volgde maakte ook Chipciu een struikelpartij. De Roemeen glipte zo miraculeus door de buitenspelval van de thuisploeg en leverde vervolgens de perfecte voorzet af op het hoofd van vechtjas Harbaoui. Die twijfelde niet en buffelde Anderlecht op een 1-0-voorsprong, meteen ook de ruststand.

Kortrijk slaat toe kort na rust
Na de pauze ging Anderlecht te snel op zijn lauweren rusten. Dat voelde ook het thuispubliek dat De Kerels naar voren schreeuwde. Het inspireerde Van der Bruggen tot een weergaloze opening voor D’Haene die op zijn beurt de bal in een tijd voor doel bracht. Daar troefde Ajagun Obradovic af en bracht Kortrijk zo opnieuw langszij.

De Brusselaars wisten even van geen hout pijlen maken en kregen nog geen tien minuten later een nieuwe tik te verwerken. De Smet lanceerde Chevalier die alleen nog Sels op zijn weg zag. De flamboyante Fransman bleef ijzig kalm en schoot via de paal binnen. Het Guldensporenstadion ontplofte en een stunt kwam nu wel heel dichtbij voor Kortrijk.

Powerplay Anderlecht
Weiler had genoeg gezien en besloot in te grijpen. Dribbelkont Onyekuru kwam Obradovic vervangen en zo kon Anderlecht toch wat meer druk ontwikkelen. Harbaoui miste eerst nog een reuzenkans, maar Onyekuru trof een kwartier voor tijd wel raak. De Nigeriaan stond op de goede plek om in de rebound een poging van Teodorczyk binnen te knallen. Die laatste had bij zijn doelpoging wel opzichtig zijn lichaam gebruikt.

Waarom mag Teodorczyk veel meer dan andere spitsen? Normaal fluiten die voor minste, bij hem mag duwen links en rechts. #kvkand

— Willem (@WillemVDJ) 16 september 2017

Anderlecht had nu bloed geroken en voor Kortrijk werden de laatste tien minuten pompen of verzuipen. Bijna leek de recordkampioen met de volle buit te zullen gaan lopen. Kumordzi maaide Onyekuru neer in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Boucaut zag er geen graten in. De Brusselaars bleven zo steken op een 2-2-gelijkspel en een plaats in de middenmoot van het klassement.

Volgende week wacht opnieuw een uitwedstrijd bij Waasland-Beveren. Nieuw puntenverlies zou de grond onder de voeten van coach Weiler wel eens zeer heet kunnen laten worden. Zeker als er woensdag niet gewonnen wordt van Westerlo in de zestiende finales van de Beker van België.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni