RWDM zamelt geld in voor zieke ex-speler

FVDE
© BRUZZ
27/02/2017

Pascal Jacobs, een voormalige speler van voetbalclub RWDM, is zwaar getroffen is door een zeldzame zenuwaandoening. RWDM heeft een bankrekening geopend om geld in te zamelen, en ex-speler Alain De Nil verkoopt een oud truitje van RWDM om zijn steentje bij te dragen.

Pascal Jacobs speelde tussen 1990 en 1993 bij RWDM, goed voor 112 wedstrijden in totaal. Voordien kwam hij uit voor AA Gent. In 2015 werd bij hem het syndroom van Guillain-Barré vastgesteld. Dat is een

auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Dat zorgt voor verlammingsverschijnselen. Normaal is de ziekte behandelbaar, maar Jacobs heeft een erg zware vorm: zijn lichaam is helemaal aangetast en hij kan niet meer zelfstandig ademen. “Het ergste is dat de geest volledig beseft wat de ziekte met je lichaam doet, maar je bent wel volledig verlamd”, schreef zijn vrouw Valerie Vertriest op Facebook.

Jacobs zou naar een gespecialiseerde instelling moeten, maar de financiële gevolgen voor zijn vrouw en drie kinderen zijn niet min. “Ik wil hem zelf zoveel mogelijk laten naar huis komen om in zijn vertrouwde omgeving met zijn kinderen te kunnen zijn, maar de transfer van de instelling naar huis zou me telkens een bom geld kosten”, aldus Vertriest. Bovendien ondergaat Jacobs extra onderzoeken in Nederland, die niet terugbetaald kunnen worden.

'Eén grote familie'
In december organiseerde de familie al een spaghettifestijn om geld in te zamelen. En RWDM heeft al een tijdlang een bankrekening openstaan, waarop supporters geld kunnen doneren. “Binnenkort sluiten we die af. Daarmee halen we hopelijk zeker 500 euro op, en dan zal de club zelf ook nog een inspanning doen. Het zou ook mooi zijn om bijvoorbeeld op het einde van het seizoen een benefietwedstrijd te organiseren”, zegt manager Thierry Dailly. “Dit is toch het minste wat we kunnen doen. RWDM is één grote familie, en als een familielid zo zwaar getroffen wordt, dan moeten we daar iets aan doen.”

De Brusselse ex-voetballer Alain De Nil is met een eigen steunactie begonnen. “Pascal is van mijn generatie. We hebben nooit samen gevoetbald, maar we hebben wel beiden bij Gent en RWDM gespeeld.” Alle beetjes helpen, zegt De Nil: “Er hebben al veel mensen gezegd ‘we zouden iets moeten doen’, maar het is hoog tijd om nu echt de koe bij de horens te nemen, hoe klein de actie ook is.”

Truitje uit 1977
En dus verkoopt De Nil op Facebook een oud truitje van RWDM, uit 1977. “Gedragen door RWDM-speler Andre Raes, op een vriendschappelijk tornooi van Atletico Madrid. Ik heb het zelf gekocht van een Braziliaanse verzamelaar, die het ter plekke van een speler gekregen heeft. De voorbije jaren lag het gewoon in een kast bij mij thuis”, vertelt De Nil.

De Nil bekijkt nog samen met RWDM of enkele ex-spelers uit die tijd, toen RWDM nog een topclub in België was, het shirt kunnen ondertekenen. Het hoogste bod staat momenteel op 251 euro. Woensdagavond eindigt de veiling.

Het seizoen van RWDM

Op de laatste speeldag in derde amateurklasse speelt RWDM zondag in het Edmond Machtensstadion tegen Doornik. Het seizoen van de gedoodverfde Brusselse titelfavoriet liep niet altijd zoals gewenst. Met onder meer een trainersontslag. Maar uiteindelijk staat RWDM nu op één overwinning van de titel. Herbeleef het seizoen met artikels en video's van BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Sport, Het seizoen van RWDM

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni