CharlesSimar WHITE STAR BRUZZ 1520

White Star-voorzitter Charles Simar wijst met vinger naar Molenbeekse politici

Tim Schoonjans
© BRUZZ
27/04/2016

BRUSSEL – Charles Simar beleeft een seizoen vol emoties. De uitstekende prestaties van zijn White Star Bruxelles worden al maandenlang overschaduwd door extra-sportieve perikelen. Nu de gemeente het contract met White Star heeft opgezegd, zit de club zonder stadion en krijgt het dus geen proflicentie voor volgend seizoen. Maar voorzitter Simar laat het daar niet bij.

“Ik was de voetbal- en politieke wereld kotsbeu, daarom heb ik in september vorig jaar mijn ontslag als voorzitter ingediend,” aldus Simar. “Ik wou wat recul nemen, maar ben uiteindelijk toch gebleven. Omdat White Star mijn club is. Over hoelang ik die functie nog zal opnemen kan ik me echter nog niet uitspreken. Wat ik wel weet, is dat indien al dat negatieve blijft duren, het zonder mij zal zijn.”

De voorzitter van White Star maakt dan ook een stressvol seizoen mee. Zijn club kwam de afgelopen maanden vaak in het nieuws in verband met het dossier over het gebruik van het Edmond Machtensstadion. Dat moesten ze uiteindelijk delen met het nieuwe RWDM, en nu mogen ze er zelfs niet meer spelen van de gemeente. “De Molenbeekse politici zijn allesbehalve coherent in hun manier van doen. Vandaag is het ja, morgen is het nee. Burgemeester Schepmans heeft verschillende keren haar beloftes gebroken. Aanvankelijk moest ze niets hebben van RWDM omdat er geen project of geld was, ze liep zelfs achter ons aan, en dan keerde ze ineens haar kar.”

“De meerderheid in Molenbeek is zo klein dat ze wel toegevingen aan elkaar moeten doen. Wat vandaag gezegd wordt, kan morgen niet meer gelden. Wij zijn het slachtoffer van intern politiek geruzie. En van onwetendheid. Ze kennen het dossier gewoon niet, de schepenen zijn niet competent in dit dossier. Ze beseffen niet dat onze jongeren bij de elite spelen en dat indien wij weg moeten, zij wellicht in lagere reeksen zullen moeten uitkomen. Schepen Turine zegt dan weer dat we driehonderd jongeren hebben, terwijl dat er 654 zijn. Het is gewoonweg belachelijk.”

Veel beledigingen
Simar wijst dus naar de politiek, niet zozeer naar RWDM. Vier letters die ook voor hem speciaal zijn, want hij was zelf actief betrokken bij het teloorgegane stamnummer 47. Hij staat open voor nieuwe gesprekken, maar dan moeten er op financieel vlak wel duidelijke akkoorden worden gesloten. “Het nieuwe RWDM is een mooi project, Thierry Dailly (manager RWDM, red.) doet dat goed. Maar als je een stadion deelt, moeten ook de kosten gedeeld worden. En niet 75 euro per (overdag, red.) gespeelde match zoals ze hebben voorgesteld. Waarom moet White Star alles betalen? Er wordt met twee maten en twee gewichten gewerkt.”

“Over dergelijke zaken moeten we aan tafel gaan zitten, RWDM en White Star, los van de politiek. Samen afspraken maken en daarmee naar de gemeente gaan. Maar we zijn ver van een oplossing. Er zijn zoveel negatieve zaken gezegd, er zijn zoveel beledigingen geuit, waardoor we van heel ver moeten komen. Ik geef de mogelijkheid om een akkoord te vinden vijftig procent kans.”
Al de stress die op de schouders van voorzitter Simar en trainer/manager Bico rust, wordt voor een deel goedgemaakt door de uitstekende resultaten van de club. Indien ze hun proflicentie toch te pakken krijgen, kunnen ze volgend seizoen in reeks 1B strijden voor de promotie naar de hoogste klasse. Maar eerst moeten ze de strijd op de groene tafel winnen.

“We zijn naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport getrokken om onze licentie alsnog te verkrijgen. Als we daar moeten voorkomen, moeten we een oplossing hebben. We hebben de mogelijkheid om in een ander stadion te spelen, details kan ik daar niet over geven. Die optie hebben we. Maar ik ben Brusselaar en wil in Brussel blijven. Liefst in Molenbeek, maar niet volgens de huidige condities.”

“Indien we uit Molenbeek moeten vertrekken, slepen we de gemeente langs alle kanten voor het gerecht. Laat dat duidelijk zijn. We hebben een conventie getekend waardoor we negen jaar in het Edmond Machtensstadion mogen spelen. Ze kunnen ons neerhalen door te voorkomen dat we de licentie krijgen, maar als ze dat doen, dan halen wij hen neer. Ze zouden beter twee keer nadenken voor ze ons buiten zetten. We hebben heel wat argumenten die de gemeente kunnen dwingen tot het betalen van veel geld. Zeer veel geld. En dat beseffen ze precies niet goed.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni