16.500 bezoekers voor tiende editie Museum Night Fever

© Belga
12/03/2017

De tiende editie van de museumnacht Museum Night Fever heeft zowat 16.500 bezoekers getrokken. Dat was iets minder dan de 17.000 die de organisatoren op voorhand verwachtten, maar nog altijd meer dan vorig jaar. Koning Filip deed ook mee: hij bezocht Trainworld met zijn drie jongste kinderen.

Dat melden de organisatoren zondagochtend. De museumnacht ging door van zaterdagavond 19 uur tot 1 uur 's nachts. De 23 deelnemende musea registreerden 61.000 bezoeken, goed voor 16.500 unieke bezoekers.

Drie musea deden voor het eerst mee: Argos, de Boghossian Stichting in de Villa Empain en het MIMA, dat een jaar geleden de deuren opende aan het kanaal in Molenbeek.

De Villa Empain werd ingepalmd door onder meer de Koekelbergse Alliantie van Knutselaars. Alles en iedereen was opgezet spel. De ‘inwoners’ van de villa waren verkleed, spraken de bezoekers aan of 'leefden' in hun rol in hun hoekje terwijl het volledige huis openstaat. Surrealistische taferelen in een prachtig gebouw. (Lees verder onder de foto)

In Art et Marge in de Hoogstraat, het museum voor outsiderskunst, was het kunstenaar Gustav Mesmer die in de spotlights stond. Bezoekers troffen er tekeningen van vliegende tuigen, foto, video en bouwsels van de dromer.
Iedereen kon er Mesmer-gewijs een spaceshuttle in mekaar steken, om daarna in een 'donkere' ruimte op te hangen.

Verhoudingsgewijs waren het uiteraard de grote musea die de meeste bezoekers hebben ontvangen. Het BELvue verwelkomde bijvoorbeeld 9.800 bezoekers. Maar ook kleinere musea als Choco-Story of Argos trokken volle museumzalen.

Hyper populair tijdens een nacht als deze is Bozar, die 9.500 bezoekers trok. Het was er druk, binnen en buiten. Naast de expo van Pol Bury, kon je knutselen of je verkleden bij stands van Fransisco Ferrer-studenten in de Hortahal, allemaal geïnspireerd door het werk van Bury. Ook in Cinematek was de koorts aanwezig, daar was het vooral fuif met projecties en dj’s.

Driekwart van de bezoekers van de Museum Night Fever was jonger dan 35 jaar.

Dankzij de pendelbussen van de MIVB konden de bezoekers zich gratis van het ene museum naar het andere verplaatsen. Op de bussen werden geregeld live performances uitgevoerd. (Lees verder onder de foto)

Voor het eerst werd de museumnacht bezocht door de koninklijke familie. Koning Filip bezocht met zijn kinderen Eléonore, Emmanuel en Gabriel TrainWorld in Schaarbeek.

De koning was erbij toen TrainWorld opende in september 2015, en wilde het museum nu ook aan zijn kinderen laten zien.

VIDEO. Museum Night Fever @ Art et Marges Museum


Vliegende tuigen, foto, video en bouwsels van de dromer-kunstenaar Gustav Mesmer in de kijker in Museum Art et Marge

VIDEO. Museum Night Fever @ Bozar


Traditiegetrouw was het erg druk in de Bozar, waar je de expo van Pol Bury kon bekijken, en zelf knutselen of je verkleden geïnspireerd op zijn werk. In Cinematek was het volop feest.

VIDEO. Onze reporter Saïd trok naar een 'nieuwkomer' in het museumnacht-aanbod, de Villa Empain

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Events & Festivals

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni