Rene Magritte LHeureux donateur- 1966
© Ch Herscovici SABAM Belgium 2014

Dit jaar is de surrealistische kunstenaar René Magritte precies vijftig jaar overleden. Het ideale moment dus om hem in de bloemetjes te zetten. Een heel jaar lang staat hij in de schijnwerper op allerlei evenementen in Brussel en Jette.

Het hele jaar lang organiseert visit.brussels campagnes, geleide wandelingen over Magritte en geven ze een nieuwe brochure uit.

Ook het Magritte Museum op het Koningsplein viert het Magrittejaar. "Er worden verscheidene projecten voorbereid, waaronder een grote tentoonstelling die de invloed van Magritte op de hedendaagse kunstproductie toont", zegt Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen) in Het Nieuwsblad. Zij vroeg minister-president Rudi Vervoort (PS) recent naar de plannen van het Gewest.

Geestesgenoten
Niet alleen het museum op het Koningsplein, ook het Magritte Huis in Jette zal de schilder in de bloemetjes zetten. De schilder woonde er namelijk 24 jaar lang en maakte er heel wat van zijn kunstwerken. In zijn oude woonst in de van Esseghemstraat zal de overleden schilder herdacht worden met een audioproject en een boek.

"We willen de tijd- en geestesgenoten van Magritte zelf aan het woord laten in het huis", vertelt André Garitte, curator van het René Magritte Huis, aan Het Nieuwsblad. "En het nieuwe boek, de Magritte Code, geeft een overzicht van zijn werk aan de hand van zijn 'vondsten', de unieke ideeën die hij in de kunstgeschiedenis introduceerde."

In september opent in het Atomium de expo 'Magritte, Atomium meets surrealism'. In de vorm van levensechte decors worden de werken en de surrealistische wereld van Magritte tot leven gewekt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni