1588 Valentijn RUW ONBEWERKT BEELD
Interview

Acteur Valentijn Dhaenens wordt politicus in 'Onbezongen'

Michaël Bellon
© BRUZZ
17/10/2017

Samen met Vincent Stuer, speechwriter voor onder anderen Karel De Gucht en José Manuel Barroso, werpt acteur Valentijn Dhaenens in het theaterstuk Onbezongen licht op de fascinerende facetten van de homo politicus. Aan de hand van drie citaten vertelt Dhaenens wat er zoal rotten is in the state of politics.

"In de oorlog kun je maar één keer gedood worden, maar in de politiek vele malen"
Winston Churchill

“Tijdens de voorberei­ding van dit stuk heb ik geleerd dat politiek weinig te maken heeft met het gedach­tegoed van de grote denkers. Politiek is een spannend spel voor doeners en bluffers. Er is dikwijls maar één kans om iets te realiseren of de macht te grijpen, en dan moet je ervoor gaan. We denken weleens dat politiek saai is, maar fun speelt ook een rol. Het spel wordt dan wel gespeeld op zo’n niveau dat er grote verantwoordelijkheden aan verbonden zijn, maar het soort mensen dat politiek bedrijft, kan dat relative­ren."

"Als zij echt voortdurend met het lot van de hele bevolking in hun achterhoofd zouden zitten, dan zouden ze niets meer doen. Volgens mij gaat het voor 70 procent om schone schijn en machtspolitiek, en maar voor 30 procent ten dienste staan van de maatschappij. Het is een beetje ‘jongens­ onder elkaar’: wat mensen afsnoepen van elkaars kabinet, meer stemmen halen dan de ander."

"De vergelijking met oorlog gaat ook op, want voorzitter worden van een partij of een regering gaat vaak gepaard met vadermoord of broedertwisten. Het hoogste ambt bereik je niet zonder dat er slachtoffers vallen.”

"De spelregels in de politiek en aan de goktafel verschillen niet zoveel van elkaar"
Oscar Garschagen

“Politiek heeft inderdaad veel weg van een geluksspel. Wanneer iemand anders een verkiezing verliest, moet jij op de juiste plek zijn, gesteund worden door de partij, goed liggen bij de kiezer én bij politici van andere partijen. Er speelt zoveel mee dat je jezelf bijna onmogelijk in die positie kunt krijgen. Bij verlies is er vaak geen weg meer terug. Emmanuel Macron, bijvoorbeeld, heeft zwaar gegokt door zowel links als rechts voor zich te proberen winnen. Als hij verkeerd had gegokt, dan zou hij allicht geen tweede kans gekregen hebben."

"Zo’n gok kost ook enorm veel geld, dus politici steken zich niet zelden in de schulden om hun campagne te kunnen betalen. Om te geraken waar je wil zijn, heb je dus bakken overmoed en lef nodig. Bovendien kan het spel verslavend zijn, waardoor het niet meevalt om afstand te moeten doen van dat clubje, dat zich beschouwt als de belangrijkste mensen van het land.”

"Politiek zou zonder het slechte geheugen van de mensheid helemaal niet mogelijk zijn"
Harry Mulisch

“Het valt op dat bepaalde zaken voortdurend terugkeren in de politiek. De monoloog DegrotemonD heb ik ook gemaakt op basis van honderden politieke speeches die ik in een jaar tijd had gelezen. Behalve ‘God’ en ‘vaderland’ viel ook het woord ‘verandering’ heel vaak – blijkbaar vallen mensen keer op keer voor die belofte. Zeker vandaag zijn we zo snel op dingen uitgekeken dat figuren met extreme standpunten het goed doen."

"Het citaat van Mulisch geeft ook aan dat we elke keer weer vergeten hoe het met die vorige politici is afgelopen. Als je kijkt naar de Franse presidenten van de laatste jaren, en hoe zij eindigen in tristesse en corruptie, dan staat dat in schril contrast met het vertrou­wen dat ze aan het begin van hun termijn kregen. Om nog eens Macron te noemen: die is er ook in geslaagd te doen vergeten dat hij al minister was geweest, en dus eigenlijk een establishmentfiguur is. En het eerste wat hij als president deed, was Zonnekoning spelen bij zijn inauguratie in het Louvre.”

> Valentijn Dhaenens: Onbezongen. 20/10 > 25/10, KVS, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni