Met deze week de beste SF-film in tijden, de onmisbare vierde langspeler van Fien Troch en een eigenzinnig portret van de Chileense dichter Pablo Neruda.

ARRIVAL
Le nouveau SF-film die je aan je stoel kluistert én aan het denken zet est arrivé. Het bezoek van zevenpotige wezens in twaalf monolitische ruimteschepen leidt niet tot oorlog: mens en alien strijden om elkaar te begrijpen. Bij gebrek aan gemeenschappelijke taal is dat aartsmoeilijk. Na de aftiteling ben je niet klaar met de film. Je wil hem bespreken (hoe zit dat nu met de tijd?), de bezwerende muziek van Jóhann Jóhannsson checken, nagaan of je wel alle films van regisseur Denis Villeneuve en de alleraardigste Amy Adams gezien hebt en je verdiepen in de Sapir-Whorfhypothese. Begeesterend!
> US, 2016, dir.: Denis Villeneuve, act.: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, 116 min.

HOME
Je kon de voorbije dagen geen krant of weekblad openslaan, geen radiozender opzetten of praatprogramma bekijken zonder op Fien Troch te stoten. En terecht. De vierde film van de Brusselse filmregisseuse is uitstekend. Home negeren is zonde. Troch legt de vinger op het onbehagen en de balorigheid, de lamzakkerij en de wilde energie van de 21ste-eeuwse tieners. Het is geen uitnodiging om te beginnen jeremiëren over de jeugd van tegenwoordig want a) hoe was jezelf en b) de ouders van tegenwoordig kunnen ook behoorlijk onbehouwen en agressief zijn. Net als die van gisteren. Merci, Fien.
> BE, 2016, dir.: Fien Troch, act.: Sebastian Van Dun, Lena Suijkerbuijk, Loïc Batog, 103 min.

NERUDA
Pablo Neruda (1924-1974) schreef liefdesgedichten waar geen vrouw of man tegen bestand is. Tegelijkertijd was hij ook een politicus die van Chili Chili gemaakt heeft. Nu heeft de Chileense regisseur Pablo Larraín (die u na No en El Club stilaan mag beginnen kennen) het lef om hem lekker niet te verafgoden maar hem af te schilderen als een libertaire vrouwenzot en saloncommunist die vooral vol is van zichzelf. Tenminste zo ziet de detective het die hem arresteren moet. Een detective die mogelijk aan Neruda’s verbeelding is ontsproten? Misschien, misschien niet. Intrigerend Nerudiaans.
> CL, 2016, dir.: Pablo Larraín, act.: Gael García Bernal, Luis Gnecco, Alfredo Castro, 107 min.

Best of Brussels

Elke week serveren we hier onze favoriete tentoonstellingen, party's, expo's, films, theater- en dansvoorstellingen en concerten.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film, Best of Brussels

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni