In wat een recordseizoen wordt wat bezoekersaantallen betreft, looft artistiek directeur van de KVS Michaël De Cock vooral het werk van de drie stadsdramaturgen. Zij zijn aangesteld om de complexiteit en diversiteit van de stad te omarmen en nieuwe kunstvormen van jong talent in de stadsschouwburg binnen te halen.

Eén van de voornaamste doelstellingen van Michaël De Cock bij zijn aanstelling als KVS-directeur was om een breder publiek naar het Brusselse theaterhuis te lokken, jonger én diverser. Onder andere met de voorstelling Malcolm X, over de niet geheel onbesproken Amerikaanse activist, zette hij al een stap in die richting.

Maar daar stopt het verhaal niet. Om als theater relevant te kunnen zijn, is het ook belangrijk dat het een representatief beeld geeft van zijn thuisstad, dat met name het multiculturele en uitgesproken stedelijke karakter van Brussel in het theater zichtbaar wordt. Daarom stelde De Cock bij aanvang van zijn eerste seizoen drie stadsdramaturgen aan.

Het doel hiervan: de podiumkunsten revitaliseren en vernieuwen. De Cock doet dat onder meer door nieuwe kunstvormen in de stad op te sporen en ze binnen te halen in de schouwburg. Maar hij wil ook opvoeringen buiten de comfortabele muren van de KVS spelen. De reizende voorstelling Kamyon is van dat laatste een voorbeeld.

“Onze zoektocht naar wat het stadstheater van de toekomst is, zetten we voort door de stad nog meer te betrekken, nog meer samenwerkingen aan te gaan en zonder complexen te kiezen voor vormoverschrijdingen en meertaligheid”, aldus de artistiek directeur bij de voorstelling van het nieuwe seizoen. “Dit zal ons werk in de toekomst op de internationale scène zichtbaar maken.”

Residenties
De Brusselse dramaturgen zijn Tunde Adefioye, Kristin Rogghe en Gerardo Salinas. Het trio is nog maar een jaar aan de slag, waardoor het moeilijk blijft om stadsdramaturgie – zelfs Google weet geen raad – te definiëren. “We stellen voor onszelf een paar definities voorop, maar de betekenis zal pas echt vorm krijgen doorheen onze praktijk de komende jaren”, zegt Rogghe.

Wat die praktijk dan precies inhoudt? “We gaan aan de slag met Brussel, maar ook met andere grootsteden en meer algemeen met het concept van ‘nieuwe stedelijkheid’ en alles wat dat op artistiek vlak te bieden heeft”, aldus de dramaturge. “We zijn ervan overtuigd dat investeren in jong talent en nieuwe stemmen van cruciaal belang is. En we willen connecties maken met interessante partners en steden om artistieke uitwisseling te stimuleren en expertise te delen.”

Buitenlandse artiesten een residentie in Brussel aanbieden, behoort zo bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. De Londense dichteres en performer Sukina Douglas, die deel uitmaakte van de cast van Malcolm X, verbleef dit voorjaar in onze hoofdstad om workshops slam poetry te geven aan Brusselse jongeren en tegelijkertijd als antenne te dienen voor wat er leeft bij de jeugd.

Dat deze aanpak inspireert, moge duidelijk zijn. Het KVS-model met stadsdramaturgen kreeg al internationale navolging, want ook in Rotterdam werd er onlangs een aangesteld.

Artistiek directeur Michaël De Cock is donderdag onze gast in De Kenners op BRUZZ. Bekijk het programma op donderdag en zondag, onmiddellijk na de uitzending van BRUZZ 24, op tv of volg het online via de livestream.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni