Jasmijn Post kiest voor Tormans, Bibeb en Westerman

Jasmijn Post
01/08/2016

De zomer is het perfecte moment om eindelijk die stapel boeken weg te werken. Vijf BRUZZ-redacteuren vertellen welke verhalen ze meenemen op vakantie en waarom. Jasmijn Post is redactiemedewerker bij het magazine van BRUZZ. Ze houdt van mooie journalistieke verhalen en leest deze zomer reportages van Stijn Tormans, interviews van Bibeb en de nieuwste literaire non-fictie van Frank Westerman.

Stijn Tormans: De zomer van 1976
Knack-journalist Stijn Tormans schreef een tweede bundel reportages. In De zomer van 1976 gaat hij op zoek naar de verhalen uit zijn geboortejaar. “De zomer van 1976 was de zomer waarin iedereen jong en naakt was. Alles kon, in kleur dan nog, en de hitte leek nooit meer weg te gaan.” In de wereld van Stijn Tormans is Jimmy Carter, oud-president van de Verenigde Staten, niet belangrijker dan een koppel uit Oostende dat schelpen verkoopt, en de Franse Philippe Petit, die op een koord van de ene Twin Tower naar de andere wandelt, even interessant als de dakloze ‘Mister Dollar’ van de Groenplaats in Antwerpen. Iedereen verdient een plaats in de geschiedenis, laat Stijn Tormans zien, en wel in een taal die zo meeslepend is dat je het gevoel hebt dat je er zelf bij was.
Polis, 2016, 264 p.

Frank Westerman: Een woord een woord
“Ik ben opgegroeid met het idee dat dit vooruitgang is: ruzies vecht je uit met woorden,” schrijft Frank Westerman. Na de aanval op de redactie van Charlie Hebdo en de aanslagen in Orlando, Brussel, Kaboel, Parijs en Saint-Etienne-du-Rouvray, is de vraag hoe woorden geweld kunnen tegengaan relevanter dan ooit. In Een woord een woord onderzoekt schrijver-journalist Frank Westerman de kracht van de taal. Hij spreekt met onderhandelaars voor gijzelingszaken over hun technieken, legt de Molukse treinkapingen in Nederland in de jaren 1970 naast een gijzeling in het Moskouse Doebrovka-theater in 2002, die hij als Rusland-correspondent van dichtbij heeft meegemaakt. Zijn persoonlijke emoties bij de aanslag op Charlie Hebdo wisselt hij af met theoretische verklaringen voor geweld, die hij naadloos verweeft tot één verhaal.
De Bezige Bij, 2016, 288 p.
Bibeb: Bibeb & de kunst
Waar Stijn Tormans misschien wel de meester van de reportage is, is Bibeb de grande dame van het interview. Het ultrapersoonlijke, portretterende interview welteverstaan. “Bibeb is lange tijd in haar eentje een geheel journalistiek genre geweest,” schreef NRC-journaliste Marja Roscam Abbing in 1974. Ik ontdekte haar tijdens een expositie over Vrij Nederland in het Amsterdamse Persmuseum. “Bibeb zou een goede psycholoog zijn,” las ik van Rinus Ferdinandusse, oud-hoofdredacteur van Vrij Nederland. Ze liet niet los tot ze iemands persoonlijkheid had ontrafeld. Haar interviews met kunstenaars schijnen de beste te zijn. In deze bundel, die ik tweedehands op het internet vond, interviewt ze dertien bekende artistieke Nederlanders, onder wie Leo Vroman, Drs. P, Lucebert en John Kraaykamp.
Van Gennep, 1985, 208 p.

Favoriete leesplek in Brussel: Het park van Vorst! Al helemaal sinds er een nieuwe buvette is, La Guinguette, waar je een heerlijke huisgemaakte ijsthee kunt drinken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni