1554 brafa2016

Kunstbeurs Brafa biedt meer plaats aan hedendaagse kunst

Len Buggenhout
© BRUZZ
19/01/2017

De jaarlijkse internationale kunstbeurs Brafa, die zaterdag opent in Thurn & Taxis, verwelkomt 132 exposanten uit zestien landen. In het aanbod is er steeds meer plaats voor moderne en hedendaagse kunst. Pionier in optische kunst Julio Le Parc is de eregast van deze editie.

Ook al is kunstbeurs Brafa, afkorting voor Brussels Art Fair, dit jaar al aan haar 62ste editie toe, ze blijft nog steeds aan belang winnen bij Europese kunsthandelaars. Het kunstminnende Belgische publiek is daar zeker niet vreemd aan, maar ook de manier waarop de beurs zich de afgelopen jaren steeds meer openstelde voor hedendaagse creaties valt in de smaak.

Brafa is immers groot geworden – vorig jaar kreeg de beurs een recordaantal van 58.000 bezoekers over de vloer – door een zorgvuldige selectie van antieke en primitieve kunstwerken. Archeologische voorwerpen, oude schilderijen en beeldhouwwerken krijgen er een plaats naast antiek design, meubels en juwelen. Primitieve kunst uit Afrika en Amerika staat er tegenover klassiek Europees werk uit de 17de en 18de eeuw.

Rijk assortiment
Het is dus niet vanzelfsprekend om ook moderne en hedendaagse kunst tentoon te stellen op Brafa. Toch waagde de organisatie vorig jaar haar kans, en de editie van 2016 werd de meest succesvolle tot nog toe. Het stimuleerde Brafa om op dit pad verder te gaan: van de 12 nieuwe exposanten dit jaar (op een totaal van 132) brengen er vier alleen maar hedendaagse kunstwerken mee naar Thurn & Taxis.

De beurs geeft zo een overzicht van meer dan 4.000 jaar kunstgeschiedenis, verspreid over vijf continenten. Ook dit jaar spreekt het aanbod tot de verbeelding: onder meer een schilderij van de Zuid-Nederlandse schilder Hiëronymus Bosch is te koop, net zoals werk van Paul Delvaux en Jan Fabre. Het Luxemburgse Hergé Pictura & Scriptura brengt zelfs enkele originele platen van Hergé mee, wat vooral aantoont hoe rijk het assortiment is.

Kinetische kunst
Daar blijft het niet bij, want elk jaar stelt Brafa ook een eregast centraal. Tijdens deze editie is dat de 89-jarige Argentijnse kunstenaar Julio Le Parc. Deze pionier in optische en kinetische kunst werd in 1966 onderscheiden met de grote prijs van de Biënnale van Venetië en brengt een viertal opvallende sculpturen mee naar Brussel. De meest in het oog springende wordt wellicht de bewegende spiegelwand aan de ingang.

De Koning Boudewijnstichting is de tweede eregenodigde op de beurs. Zij staat in voor de programmatie van de dagelijkse voordrachten. Onder de titel Brafa Art Talks houdt elke dag iemand een lezing over ons nationaal erfgoed. Zo komt ICT’er Bram Wiercx op 21 januari zijn gratis ErfgoedApp voorstellen en zullen Alina Saenko (Expertisecentrum digitaal erfgoed) en Matthias Vandermaesen (Vlaamse Kunstcollectie) volgende week spreken over het belang van data in de kunst- en erfgoedsector.

> Brussels Art Fair. 21/01 > 29/01, 11.00 > 19.00 (op 26/01 tot 22.00), Thurn & Taxis, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni